Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Бібліотеки пропонують зробити платними

П'ятниця, 06.03.2015 11:58   Скорочено, оригінал новини - на сайті "Українська правда. Життя".

   В мережі з’явилася тривожна інформація про величезний спад видання українських книжок. За словами генерального директора видавництва "Фоліо" Олександра Красовицького, цьогорічний випуск книжок в Україні може скоротитися в 4-5 разів, що означатиме неминучий і швидкий крах цілої галузі, причому постраждають не лише видавництва, а й книгарні і друкарні.
   Причини скорочення зумовлені ринковими чинниками. У зв’язку з різкою девальвацією гривні в 3 – 4 рази, порівняно з минулим роком, подорожчав папір та інші поліграфічні матеріали, які переважно є імпортними. Збільшення вартості енергоносіїв призвело до зростання вартості друкарських послуг, перевезення, складування та збуту, що спричинило зростання собівартості друкованих книжок в таку ж кількість разів.
   Видавці, щоб мати можливість хоча б відтворювати свої обсяги випуску, будуть змушені підвищити відпускні ціни. Книжка, аналогічна тій, що ще кілька місяців тому коштувала 50 – 80 грн, зараз коштуватиме 200 – 300 грн. Але питання, власне, не в ціні, а в платоспроможному попиті, який, через зрозумілі обставини, знизиться в рази.

Бібліотеки пропонують зробити платними

   Тому потрібні швидкі радикальні заходи з порятунку самих себе. Хто ж може (і зобов’язаний!) кинути видавцям рятівне коло, як не самі читачі книжок? Йдеться про впровадження оплати за користування бібліотечними фондами. Так, я знаю, що бібліотекам брати оплату за це, начебто, заборонено. Інша версія - вони самі не хочуть, бо це складно, не вміють, бояться і лінуються.
   Так, я розумію, що будуть обурені голоси, що знову хтось хоче нажитися за рахунок людей, які вже й так сплатили податки. Але, можливо, саме зараз настав час усвідомити, що вже ніколи не буде так, як раніше і що ми всі мусимо домовитися, створити нові правила гри і після цього їх дотримуватися.
   Отож, якщо за кожну "книговидачу", а їх, судячи з даних Національної парламентської бібліотеки, у 2013 р. було 198 млн.793 тисячі 270 книжок, 85 млн. 438 тисяч 600 одиниць періодики, 119 тисяч 570 аудіовізуальних продукти і 456 тисяч електронних видань, то сплачуючи лише по 1 грн. за прочитання, можна назбирати понад 250 млн. гривень, які можна витратити на закупівлю нових книжок в українських видавців.

   Що здобуваємо: - активізуються бібліотеки, пояснюючи своїм читачам важливість цього спільного зусилля; вони зможуть на практиці пересвідчитися у важливості того, чим займаються; отримавши матеріальну підтримку від своїх читачів, вони будуть впевненіші і зможуть залучити додаткові кошти від спонсорів і меценатів;
   - мобілізується читаюча громадськість, адже тепер стан "своєї" бібліотеки залежатиме виключно від зусиль і доброї волі читаючої спільноти;
   - бібліотеки отримають 250 млн. грн. на закупівлю замість теперішнього майже нуля, зможуть придбати в рази більше нових книжок і стануть незалежними у своєму виборі;
   - читачі отримають більше нових книжок і можливість впливати на їх вибір.
   Що втрачаємо: на 250 млн. грн. менше в кишенях 46 млн. українців (по 5 грн. на особу) або ж лише у 10 млн. активних користувачів бібліотек (по 25 грн. на особу на рік).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Бібліотека".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):