Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Національний художній музей України представляє проект-реставрацію СПЕЦФОНД

П'ятниця, 23.01.2015 16:42   

   Сьогодні в Національному художньому музеї України у співпраці з ICOM України відкривається для огляду виставка творів спеціального фонду (1937 - 1939 рр.) - проект-реставрація "СПЕЦФОНД".

   Деякі провідні музеї на теренах колишнього СРСР мають особливі зібрання, відомі музейникам як "спецфонди". Та їх призначення - не збереження виняткових шедеврів чи рідкісних творів. Артефакти, які потрапили в такі зібрання, мали бути схованими подалі від людських очей.

   У Національному художньому музеї України (тоді Державному українському музеї) Спеціальний секретний фонд сформувався у 1937 - 1939 років. До нього з музеїв Харкова, Одеси, Києва, Полтави та зі спецфондів Української художньої виставки завозились твори "ворогів народу", "формалістів", "націоналістів" - всіх тих хто, на думку партійних ідеологів, "спотворював дійсність" і являв загрозу "новому суспільству".



   Більшість імен та творів на довгі роки були викреслені з історії українського мистецтва. Так до Спецфонду НХМУ потрапили Олександра Екстер, Олександр Богомазов, Давид Бурлюк, Віктор Пальмов, Олекса Грищенко, Онуфрій Бізюков, Неоніла Гриценко, Семен Йоффе та багато інших художників.

   Із 1987 року розпочалась копітка робота по переведенню творів до основного фонду. Деякі з них вже повернулись до глядача, як от полотна Віктора Пальмова чи Василя Седляра, а є твори, яких ніхто не бачив від 1930-х. Робота триває, і виставковий проект "Спецфонд" є черговим етапом на довгому шляху з реставрації та реабілітації забутих сторінок українського мистецтва.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Анонси".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):