Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Субота, 01.11.2014 19:52   Оригінал новини - на сайті Портал неполітичних новин

   Завтра, 2 листопада 2014 року, о 16 годині в Національному Центрі Театрального мистецтва імені Леся Курбаса в Києві (вул. Володимирська 23В) відбудеться вечір пам'яті поета-шістдесятника Василя Стуса.
   В програмі вечора: - виступ Сестер Галі та Лесі Тельнюк; - вірші Василя Стуса читають студенти-філологи НаУКМА: Альона Вишницька, Анна Воробйова, Катерина Капра, Марія Ковальчук, Оксана Лебедівна, Єлена Ручкіна; - прем'єра фільму "ПАЛІМПСЕСТ".
   Захід відбудеться в рамках тижня, присвяченого 25-ій річниці перепоховання Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого. Нагадаємо, що видатних культурних діячів та дисидентів було перепоховано 19 листопада 1989 року на Байковому кладовищі Києва.

Сім'я Василя Стуса
Василь Стус з дружиною та сином

   Василь Стус у листі до сина, 1982 рік:
   "А смисл «Лісової пісні» – такий, як Ти і пишеш. Є така приказка: краще синиця в жмені, аніж журавель у небі. На жаль, є. Мені такі приказки вкрай не подобаються: журавель у небі – прегарний. Є ще така приказка: дурний думкою багатіє. Вкрай гидка приказка. Такі дурні, що багатіють думкою, – літають перші в космос, пускаються з Магелланом довкола світу, йдуть на багаття з Джордано Бруно.
   Отож: Мавка – для дурних, Килина – для «розумних». Бо Мавка – це мрія, це коротке сонце в сірому житті, Мавка – це свято, великдень душі. А Килина – це сірі будні, це сало з часником, це повна макітра вареників і жодної зірки над головою. «Життя» любить килин, а мавок убиває. Бо Мавка за день проживе більше, як Килина за 100 років. Бо Мавка – це обрій, світанок, а Килина – як пшоно, висипане курам під ноги.
   Життя більшості людей – це одна опасиста Килина (пудів на 7 вагою), а Мавка їм ненависна, бо все зове до чогось непевного, нездійсненного, завжди ошукає, залишить у дурнях. А дурнями не бояться бути лише мудрі. Дурні ж хочуть бути мудрими – тому тримаються за Килину, як чорт за грішного душу. Одне слово, драма-феєрія Лесі – це драма людського життя: трагедія журавля в небі і гопак свиней на оборі."


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Анонси".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):