Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Обережно - ценхрус!

Субота, 06.09.2014    

Ценхрус довгоголковий    На території міста Києва з 23.08.2014 року запроваджено карантинний режим по ценхрусу довгоголковому (Cеnchrus longispinus Fernald). Ценхрус довгоголковий - бур'ян, який несе загрозу людям і домашнім тваринам. Його вкриті шипами плоди пошкоджують шкіру тварин, ранять шлунково-кишковий тракт та ротову порожнину. Шипи досить міцні і здатні травмувати шкіру людей і тварин.
   Колоски ценхрусу володіють аллелопатичним потенціалом, тобто в огортках містяться речовини, які пригнічують проростання насіння інших рослин. Ценхрус якірцевий (малоквітковий, довгоголковий) здатний рости на будь яких грунтах, але перевагу віддає піщаним грунтам. Він утворює цілі колонії на узбережжях водоймищ, відкосах залізниць та автомобільних доріг.
   Морфологічно-біологічні особливості: однорічна рослина. Стебла товсті, плоскі, прямі і розгалужені. Рослина висотою 20 – 60 см. Суцвіття – колосоподібна волоть, що складається з 8 – 15 колосків буруватого або жовтувато-зеленого кольору, вкритих гострими шипами. Колоски вузькі, оточені колючою обгорткою із щетинок, що зростаються біля основи.
   Плід - зернівка. Зернівка має чорно-бурий або зелено– жовтий колір, схожа на насінини суданської трави, але менша за розміром, вкрита колосковою лускою й оточена гострими шипами, завдяки яким прикріплюється до вовни тварин та одягу людей. Одна рослина утворює близько 2000 насінин.

Ценхрус довгоголковий

   Заходи боротьби: глибока оранка, на необроблюваних землях - багаторазове косіння. При виявленні рослини на території Дніпровського району прохання повідомляти Відділ екології Дніпровської районної в м.Києві держадміністрації за телефонами: (044)292-2125, 559-5727, 292-3101.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):