Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Екскурсія на "Ремондіс" 30 березня 2013 року

Неділя, 31.03.2013    

   30 березня 2013 року Національний молодіжний центр "Екологічні ініціативи" організував екскурсію на сортувальний майданчик компанії-вивізника сміття “Ремондіс”.

   “Ремондіс” – це компанія, яка займається вивозом та первинною переробкою (сортуванням) сміття в Києві. Офіс компанії розташований у Старій Дарниці по вул. Алма-Атинській, 8. Компанія “Ремондіс” тісно пов’язана з компанією “Селтік”, заснованою в 1998 році. Територія обслуговування охоплює майже половину Києва та позначена прапорцями на спеціальній карті, яка висить у кабінеті керівництва — див. фотогалерею.

Екскурсія на "Ремондіс" 30 березня 2013 року

   Лінія сортування сухого сміття складається з кількох напіввідкритих цехів - для процесу сортування, для розміщення транспорту, а також невеликого приміщення для працівників-логістів.

   Середня маса переробленого сміття протягом місяця – 40 тонн. З огляду на велику кількість населення на площі обслуговування, ця цифра здається дуже малою. Основна маса сміття, на жаль, непридатна для переробки, і накопичується з подальшим вивозом на сміттєспалювальний завод “Енергія”, або на полігон.
   Призначене для переробки сміття подається ковшом на конвеєрну стрічку, де сортується працівниками у кількості 12 чоловік, які відповідають за відокремлення різних видів сміття.

Екскурсія на "Ремондіс" 30 березня 2013 року

   Учасники екскурсії спитали у працівників фірми (сортувальників сміття) – які поради вони можуть дати населенню для полегшення подальшої переробки сміття? Адже чимала частка людей зацікавлена в підтримці екології, однак інформація про те, що саме для цього потрібно робити, не завжди буває доступною.
   Отже, слід знайти серед майданчиків зі сміттєвими контейнерами такий, де окрім звичайних (для ТПВ – твердих побутових відходів) є спеціальні – для роздільного збору сміття. Як їх відрізнити? Вони мають «сітчастий» каркас, або зменшений розмір, і повинні мати напис «Ремондіс» або «Селтік». Призначені вони для сміття чотирьох видів – скла, пластику, металу і паперу. За нормами, такий контейнер має бути на кожному майданчику, але в дійсності ми бачимо їх лише на одному з двох чи трьох.

   Виявляється, що в даний час лише 25% отриманого фірмою сміття (і це лише з «роздільних» контейнерів) йде у справу після сортування. Підвищення культури населення могло б значно збільшити цей відсоток. Працівники фірми прохають мешканців не викидати у спеціальні «роздільні» контейнери інші відходи, крім скла, пластику, металу і паперу. Так, у літню спеку харчові відходи починають розкладатися протягом доби (робітники особливо недолюблюють сезон кавунів). Зовсім погано, коли в дані контейнери потрапляють хімічні та медичні препарати. Щоб убезпечитись від шкідливих випарів, влітку робітники сортують сміття в спеціальних масках.

Екскурсія на "Ремондіс" 30 березня 2013 року

   Насправді, харчові відходи та рослинна маса (деревина, листя) є найменшою мірою шкідливими для оточуючого середовища, адже вони розкладаються у природних умовах дуже швидко, та без залишку. Тож не варто ускладнювати працю компаній – сортувальників сміття цими видами відходів.
   Ми спитали, чи не створено «музей» рідкісних і цінних знахідок? Ні, такого немає; хоча декілька місяців тому серед сміття знайшли гаманець з 3000 доларів… Знайдені документи, техпаспорти і т.п. робітники, за можливістю, намагаються повернути власникам.

   Щодо корисних видів відходів - відсортовані різновиди пресуються в тюки масою 400 кг та складуються для подальшого вивезення. Один раз на тиждень, чи місяць, залежно від виду, їх відправляють на переробку. Папір надходить на Обухівський паперовий комбінат, пластик сплавляється в гранули, бите скло переплавляється. Цікаво, що найбільшу ціну за одиницю маси має безбарвний пластик, більшу, ніж кольоровий.

Екскурсія на "Ремондіс" 30 березня 2013 року

   Підприємство працює в одну зміну, з режимом, коли чергуються година праці та 15 хвилин перерви, для всіх працівників одночасно. Більшість робітників знімають житло, у чому їм допомагає керівництво фірми – кияни не дуже охочі до даного виду праці. Ставка за цей нелегкий труд – 3500 грн. на місяць, плюс певні надбавки за сумлінність.
   Фінансове становище компанії не дуже райдужне - отримані прибутки ненабагато перевищують виробничо-транспортні затрати та заробітну платню. Однак сам факт її успішної роботи протягом багатьох років означає потрібність та ефективність цього виду бізнесу.

   Сподіваємось, що читачі сайту, дотримуючись наведених вище порад, сприятимуть діяльності компанії “Ремондіс”, а значить - поліпшать екологічну ситуацію в Києві та країні в цілому.




Фотогалерея

Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):