Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Квадратні метри для книжок

Понеділок, 07.01.2013    Оригінал новини - на сайті "DW"
ДТП на Гродненській
Дід Мороз на вул.Алма-Атинській (ДВРЗ, Київ)

   В Україні новорічні свята починаються ще до Нового року, з католицького Різдва, а закінчуються Різдвом православним, дехто 14 січня святкує ще й старий Новий рік. Мабуть, через таку велику кількість свят традиція дарувати новорічні подарунки поступається зарубіжній традиції різдвяних подарунків. Наприклад, якщо нашим дітям подарунки під ялинку кладуть обов'язково, то дорослим - як прийдеться. Відповідно, й асортимент новорічних подарунків має "дитячу" спрямованість - здебільшого це іграшки.
   А от у Німеччині найпоширеніший різдвяний подарунок - це книга. Та й кожен німець за рік купляє собі у середньому десять нових книжок. Що ж з ними робити після прочитання? Поради друзям літератури від DW.


Кожен німець за рік купляє десять нових книжок

   Цього року німці традиційно даруватимуть одне одному на Різдво книги. Згідно з опитуванням Інституту маркетингових досліджень, 44 відсотків німців покладуть під різдвяну ялинку саме літературні подарунки. Кількість дарувальників книжок, які готові викласти за видання у середньому 41 євро, у порівнянні з минулим роком зросте на 7 відсотків. За прогнозами, різдвяний літературний обіг становитиме в Німеччині 1,14 мільярдів євро.

Ще більше книжок

   Книжкове крісло з інтегрованою бібліотекою Проте після свята відразу постане питання: куди ж подіти нові книжки? Місця для них у німців, мабуть, небагато, бо, як стверджують у Інституті маркетингових досліджень (GfK), у середньому кожен німець купляє за рік 10,7 книжок. До найбільш популярних видань належить белетристика, дитяча та молодіжна література, путівники та різного роду довідники, а також електронні та аудіо-книги.
   За обігом німецький книжковий ринок є другим у світі після американського. Втім, залежність кількості книжок, які купляються, від рівня доходів притаманна майже всім країнам.
   Німці мають безліч можливостей розпорядитись літературним подарунком. Однак, спершу треба відповісти на питання, чи залишиться книжка вдома? Якщо так, то дизайнери меблів у Німеччині та за кордоном розробили для книголюбів різноманітні інновативні полиці.
   Оригінальним ідеям на кшталт книжкового крісла з інтегрованою бібліотекою або книжковими полицями між сходинками присвячена книга британця Алекса Джонсона "Книжкові меблі", видана 2012 року видавництвом Deutsche Verlags-Anstalt.

Бібліотеки, блошині ринки, антикварні магазини

   Той же, хто прагне позбутися "макулатури", може цілком відмовитись від купівлі книжок - достатньо подарунків. Щоб потішити себе читанням, можна піти до бібліотеки. Під час навчання у школі чи в університеті це само собою зрозуміла річ, однак, коли доходи зростають, то з часом забуваєш про неї, бо купляєш власні книги.
   Громадські бібліотеки утримуються в Німеччині місцевою владою або церквою чи іншими організаціями. Сюди може прийти кожен - часто за невеличку плату - і отримати будь-який томик на свій смак. Це заощаджує і гроші, і вивільняє квадратні метри вдома. Проте книги в бібліотеку треба повертати, тож справжній книголюб все ж таки збирає свою бібліотеку: для власного комфорту чи навіть для підкреслення соціального статусу.
   Втім, книжки вдома теж треба інколи сортувати через брак місця. Старі видання можна подарувати чи продати. Відомими "точками" для цього є блошині ринки та антикварні магазини, а також інтернет-аукціони.
   Допомогу у "збуті" книжок пропонує і підприємство momox GmbH, яке з 2006 року розміщує приватні оголошення про продаж книг та медіапродуктів у світовій мережі. От тільки про ціну "своєї" книги продавець дізнається уже на сайті берлінського підприємства.

Подарувати стару літературу нужденним

   Хто не має бажання продавати книжки, може передати свої літературні фонди благодійним організаціям. Останні або продають їх за сиволічною ціною або пропонують нужденним. Ящик з книжками можна виставити й під власні двері - хто з перехожих ними зацікавиться, той і візьме.
   За принципом "дати і взяти" функціонують так звані публічні книжкові шафи, які з'явились у німецьких містах на початку 1990-х. Вони стоять у парках або на центральних площах, у великих магазинах або у кафе. Кожен може поставити у шафу свою книгу і взяти з неї "чужу".

Цифрові видання

Молоде покоління швидко звикає до нового формату читання книжок    Радикальне вирішення питання місця - придбання планшетника для завантаження електронних книг. Щоправда, багато хто із книголюбів не може зважитись на таку заміну традиційній книзі і погоджується його придбати тільки у додаток до своєї книжкової полиці.
   Доходи від продажу електронних книг в Німеччині досі становлять близько 1 відсотка усіх проданих книг, хоча у США за останні роки вони сягнули 15 відсотків.
   За даними Інституту маркетингових досліджень, у передріздвяний час книгам в "шию дихають" іграшки та одяг. Втім й вони займають місце...

Автор Клаудіа Превезанос / Олена Перепадя
Редактор Дмитро Каневський


Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Бібліотека".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):