Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Газета "Дарницький вагоноремонтник", №265

Понеділок, 10.12.2012    

Газета "Дарницький вагоноремонтник", №265 Газета "Дарницький вагоноремонтник", №265    Особливість номера газети від 8 лютого 1964 року №5(265) - фактична його двомовність: перша сторінка зверстана українською мовою, а друга - російською (за винятком однієї замітки). А вийшло так через те, що друга сторінка майже повністю присвячена опису технічних подробиць функціонування заводського обладнання, а технічна мова в СРСР була виключно російською.

   Зокрема, на сторінці описаний перехід ливарного цеху на коксо-газову вагранку, що збільшило її продуктивність, одночасно зменшивши споживання коксу і води та скоротивши час виплавки чавуну. Про перехід розповів майстер ливарного цеху Шульгін.

   В іншій статті, проілюстрованій малюнками, розповідається про переваги шестивісних вантажних вагонів над чотиривісними. Автор статті - кандидат технічних наук, доцент Коротєєв.

   А єдина на сторінці замітка українською мовою - оголошення дирекції школи №11 про зустріч випускників, яка мала відбутись 15 лютого 1964 року в приміщенні школи.

   Початок першої сторінки: заяви комсомольців - електрозварників вагоноремонтного цеху Олексія Гуріна та цеху ходових частин Анатолія Бессмертного з проханням надати їм комсомольські путівки на будівництво Київської ГЕС.

   Дитячий сектор Будинку культури організував кінолекторій, на якому діти перед переглядом фільмів зустрічались з комсомольцями перших років Радянської влади, учасниками оборони Брестської фортеці, з партизанами, військовими льотчиками. Серед фільмів, які переглядали учасники лекторію - кінокартини "Олександр Пархоменко", "Два капітани", "Солдат Іван Бровкін".

   Секретар комітету комсомолу Андрійченко розповів про роботу гуртків системи комсомольської освіти. На фото - керівник гуртка "Два світи - дві юності" Геннадій Пугачов.

   Ще одна замітка - про дружбу школярів з бригадами комуністичної праці заводу. Цікаво, що мова йде про учнів лише однієї із шкіл ДВРЗ - школи №11. Разом з тим, у 1964 році вже 8 років як існувала й інша школа - №103, проте згадок про неї в заводській багатотиражці поки що нема.





Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Завод", "Історія Києва" та "Дарницький вагоноремонтник".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):