Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Підгодівля дрібних птахів узимку

Неділя, 09.12.2012    
Текст і фото - з веб-сторінки "Разом для птахів і людей" та сайту Голосківської школи (Хмельницька область).

   Більшість із нас вважають зиму традиційною порою для підгодівлі птахів, адже саме в цей час природні запаси корму починають зменшуватися. З настанням холодів частина комах гине, частина впадає в зимову сплячку, а тому птахи поступово переходять на поїдання урожаю насіння й плодів.
   У періоди нестачі корму найбільш уразливими стають дрібні садові птахи, які часто гинуть у цей час. Тому регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе популяціям диких птахів вижити й приступити до розмноження наступної весни. Зауважте, що у цьому словосполученні ключовим є слово «регулярна». Найгірше, що може статися в сувору зиму — це збої в підгодівлі або її припинення взагалі.

Підгодівля дрібних птахів узимку

   Раціон птахів — це корм, збагачений вуглеводами та жирами. Саме ці речовини допоможуть поповнити життєво необхідні жирові запаси тіла, так необхідні птахам для виживання в довгі, холодні ночі. За таким кормом не варто ходити далеко до супермаркету чи пташиного ринку, адже ідеальну поживу для птахів, із високим вмістом жиру, кожен знайде на своєму кухонному столі. Рештки від сала, кістковий мозок, залишки топленого жиру, підсохлий сир, крихти тістечок, печива тощо — усім цим можна сміливо ділитися з птахами взимку.
   Тільки пам’ятайте, щоб уникнути можливого поширення захворювань, краще не годувати птахів сирими кістками чи м’ясом. І не забувайте також про те, що ці наїдки можуть приваблювати до годівничок котів.
   Ніколи не підгодовуйте птахів сухим рисовим зерном, адже воно може набухати в шлунку птаха, що часто закінчується фатально. Інколи навіть радять розмочити сухий хліб, перш ніж покласти його в годівничку, але слід зважати на температуру повітря.
Крихти та скоринки
   Найчастіше в годівнички птахів потрапляє хліб. Із точки зору поживності, це не найкраща їжа для птахів, однак, як і з людьми, він допомагає наповнити порожній шлунок. Не давайте птахам хліб із домішками житнього борошна. Більш поживними є зачерствілий торт чи тістечка, крихти з печива, залишки від іншої випічки, які багаті на жири.
Відварена картопля
   Птахам смакуватиме картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл.
Рис, макарони і тісто
   Залишки відвареного рису чи макаронів, а також тіста, яке залишилося від випічки, багаті на крохмаль, тому добре підтримають тонус пернатих узимку.
Фрукти
   Пізнього літа та восени фрукти приваблюють і птахів, і метеликів, а також бджіл і ос. Зберіть яблука чи груші, які пооббивав вітер, і сховайте їх у темному, прохолодному місці. У сувору зимову пору, коли птахи вже пооб’їдали всі запаси ягід і фруктів на деревах і кущах, викладіть свої припаси яблук і грушок прямо на сніг. Або ще, поріжте фрукти на дольки чи понанизуйте їх на патички й викладіть у годівничку.
Засохлий сир
   Сир, що висох і затвердів, ідеальний для птахів. Для дрібних птахів такий сир варто потерти на тертці чи просто розкришити на шматочки.
Сало й м’ясо
   Як виняток, викладайте на пташиний стіл шматки сала, обрізки з м’яса. Кістки та жирні шматочки від м’яса, які залишаються після сімейної трапези, вабитимуть синичок і дятлів, а також сойок. Пам’ятайте, що ці продукти повинні бути несолоними (повністю без солі).

Синичка велика. Підгодівля дрібних птахів узимку

   Синичка велика - один з найчисельніших видів взимку біля годівниць. Їдять насіння соняшника, гарбуза, сир, смалець, сало, товчені волоські горіхи. Не забувайте взимку їх підгодовувати, адже без цього кожні 8 синичок з 10 не доживають до весни.


Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Екологія" та "Ліс".


Вам була корисна ця стаття?

алиса  13.12.2012 21:22
правильно. берегите птиц!!!я их люблю.они милые.Особенно синички.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):