Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

30 листопада - день народження Назарія Яремчука

П'ятниця, 30.11.2012    Біографія - з веб-сайту, присвяченого пам'яті Назарія Яремчука. Там же - аудіозаписи його пісень.

   Народився Назарій Назарович Яремчук 30 листопада 1951 року в селі Рівня Вижницького району Чернівецької області в селянській родині четвертою дитиною. У 1963 році закінчив початкову школу в рідному селі. Потім навчався в школі-інтернаті м.Вижниці. У 1969 році Назарій закінчив Вижницьку середню школу №1. Після невдалої спроби вступити на географічний факультет Чернівецького держуніверситету упродовж певного часу працював сейсмографом у Західноукраїнській геолого-розвідувальній партії, а згодом за направленням військкомату навчався на курсах водіїв. З осені цього року юнак пов’язав своє життя з вокально-інструментальним ансамблем “Смерічка” Вижницького будинку культури. У 1970 році Назарій Яремчук вступає на географічний факультет Чернівецького державного університету.

   Перше мистецьке визнання принесла пісня “Горянка” Л.Дутківського. За її виконання ансамбль “Смерічка” та її солісти Н.Яремчук та В.Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу “Алло, ми шукаємо таланти”.
   У 1971 році після зйомок фільму “Червона рута” Назарій втрачає матір – Марію Даріївну, велику любов до якої проніс через усе своє життя. Тому й доньку назвав Марічкою.
   Високу артистичну майстерність Назарій Яремчук разом із “Смерічкою” підтвердив на Всесоюзних конкурсах “Пісня-71″ та “Пісня-72″. У 1972 році співак разок із “Смерічкою” виборов обласну комсомольську премію імені Кузьми Галкіна. У 1973 році ансамбль “Смерічка” перейшов працювати до Чернівецької обласної філармонії. З цього часу Назарій, сповна віддаючись естрадній пісні, перевівся на заочну форму навчання в університеті. У 1975 році Назарій Яремчук закінчив навчання і розпочав фахову діяльність на кафедрі економічної географії вузу. Якийсь час працював старшим інженером. Проте згодом перемагає пісня, і молодший спеціаліст повертається до філармонії назавжди.

   У 1978 році Назарію було присвоєно звання заслуженого артиста України, нагороджено орденом Дружби народів. У 1981 році Назарій Яремчук став дипломантом Міжнародного фестивалю естрадної пісні “Братиславська ліра” у Чехословаччині. У 1982 році митець разом із “Смерічкою” став лауреатом Республіканської комсомольської премії імені Миколи Островського. У 1984 році співак був удостоєний звання лауреата Всесоюзного огляду-конкурсу тематичних програм до 40-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. У 1985 році Назарій Яремчук став дипломантом XII Всесвітнього фестивалю молоді і студентів у Москві.

   Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції Назарій тричі приїжджав у зону відчуження (причому в найжахливіший час) і виступав там перед ліквідаторами наслідків планетарного лиха. У 1987 році Назарій Яремчуку було присвоєно звання народного артиста України. У 1988 році закінчив факультет сценічної режисури Київського державного інституту культури імені Карпенка-Карого. Разом із своїми найближчими пісенними побратимами Назарій відзнятий у музичних стрічках “Червона рута”, “Співає “Смерічка”, “Стартує пісня”, “Ти плюс я – весна” та “Через 10 років”.

   30 червня 1995 року після тривалої і важкої хвороби відійшов від нас видатний естрадний співак, народний артист України Назарій Назарович Яремчук.

   Упродовж мистецького життя артист здійснив гастрольні поїздки по всіх республіках колишнього Радянського Союзу, неодноразово був учасником тодішніх пісенних фестивалів – “Київська весна”, “Московські зорі”, “Кримські зорі”, “Білоруська осінь”, “Білі ночі”, “Мерцішор”, “Вогні магістралі-77″ та деяких інших. Разом із “Смерічкою” був учасником культурної програми ХХП Олімпійських ігор у Москві, Першого Міжнародного фестивалю політичної пісні та всіх визначних тогочасних форумів, що проводилися у державі.
   Назарій Яремчук підтримав, благословив і спрямував на нелегку пісенну стежину чимало молодих виконавців. З-поміж них вирізнимо Оксану Пекун з Тернополя, Світлану Зайченко з Житомира, Жанну Боднарук з Чернігова, Ніну Шестакову з Харкова, Інесу Братущик, Ореста Хому та Ірчик зі Львова, Богдана Сташківа з Івано-Франківська, Миколу Романова з Києва, Ольгу Добрянську, Аллу Наталушко та Леоніда Корінця з Чернівців.
   У березні 1996 року Указом Президента України Яремчуку Назарію Назаровичу (посмертно) присуджено Державну премію України ім. Т.Г.Шевченка









   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Відео".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):