Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

ОСББ: висновки з судового рішення

Четвер, 31.05.2012       

Судове рішення про скасування реєстрації ОСББ    Вже ні для кого не секрет, що державна кампанія форсованого створення ОСББ провалилась. Не дивлячись на агітацію, мешканці поки що утримуються від масового створення таких організацій у своїх будинках. Так, у Дніпровському районі Києва протягом І кварталу 2012 року зареєстровано лише одне об'єднання.

   Серед причин обережного ставлення громадян до ОСББ - інформація про непоодинокі конфлікти між керівниками новостворених організацій та мешканцями будинків. Деякі конфлікти благополучно вирішуються, а деякі - тягнуться роками, продукуючи невизначеність правового статусу будинків і підриваючи їхнє економічне благополуччя. Значна частина конфліктів викликана недотриманням процедури установчих зборів, зокрема відсутністю кворуму.

   Наприклад, ініціатори установчих зборів ОСББ "Прозорівське" (див. фото) нарахували в будинку 392 власники, відповідно кількість присутніх на зборах (199 чол.) досягала, на їхню думку, необхідного кворуму (більше 50% власників).

   Але опоненти в ході судового розгляду надали інформацію, що власників на день проведення зборів було 407, тому установчі збори були неправомочними. В результаті суд вирішив скасувати реєстрацію ОСББ "Прозорівське".

   Звертаємо увагу на те, що головним доказом у суді стала довідка обслуговуючого будинок комунального підприємства.

Який з цього можна зробити висновок?

   Чомусь вважається, що єдиним способом отримання ініціативною групою достовірної інформації про власників будинку є відкриття доступу до реєстру БТІ, за прикладом інших цивілізованих країн. Але ж можна підійти до проблеми з іншого боку - працювати з даними про власників, не випускаючи їх з рук уповноважених чиновників.

  По-перше, ініціативна група може перед зборами також отримати ЖЕКівську довідку про кількість власників, що не суперечить вимогам про захист персональної інформації, зате частково убезпечує від майбутніх претензій. Але припускаємо, що не всі ЖЕКи захочуть видавати такі довідки.

  По-друге, законодавець міг би зобов'язати ЖЕК не лише видавати зазначену довідку про кількість власників, але й забезпечити присутність на установчих зборах свого представника з поіменним списком власників. Функцією представника повинна бути допомога в реєстрації правомочних учасників зборів шляхом звірки зі своїм списком.

  Крім того, треба законодавчо підвищити відповідальність представників державних адміністрацій, які з одного боку всіляко агітують за створення ОСББ, а з іншого - заплющують очі на очевидні порушення процедур (а то й самі підштовхують до порушень порадами типу "голосів потім після зборів доберете"). Було б непогано зобов'язати представників держадміністрацій приймати участь в установчих зборах та контролювати дотриманням законності на них.

   Реалізація викладених пропозицій дозволить зменшити ризики установчих зборів та запобігти виникненню значної частини конфліктів, що мають місце як на зборах, так і після них.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "ОСББ".


Вам була корисна ця стаття?

Admin  01.06.2012 08:19
Не встиг сайт "Ліски" запропонувати власне вирішення проблеми доступу до інформації про співвласників, як вона в той же день вирішилась кращим способом - див. наступну новину. :)

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):