Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Як виникають заборгованості?

Субота, 28.04.2012    

Як виникають борги    В останні роки кияни справно оплачують рахунки за спожиті комунальні послуги, рівень проплат щомісяця становить близько 98%. Тим не менше, періодично з'являється інформація про багатомільйонну заборгованість міста то перед "Київенерго", то перед "Київводоканалом". Як виявилось, борги мешканців можуть накопичуватись навіть при 100% проплаті. Так, на кінець квітня 2012 року кожний київський багатоквартирний будинок вже заборгував "Київводоканалу" у середньому до 900 гривень. Розкриємо механізм утворення цієї заборгованості.

   В лютому-березні 2012 року засобами ЗМІ прокотилась інформація про підвищення тарифів на холодну воду в Києві на 6%. Слідом було опубліковано запевнення київської міської влади, що тарифи для населення підвищуватись не будуть, і всі заспокоїлись. Виявляється, заспокоїлись рано, адже "Київводоканал" з 1 березня 2012 року вже надає послуги з водопостачання та водовідведення за новими цінами.

   Відповідно, фактична ціна для кінцевих споживачів з урахуванням ЖЕКівської "накрутки" зросла з 3,18грн. до 3,37грн. за 1 кубометр (сумарно за водопостачання та водовідведення). Якщо припустити, що середня київська сім'я за місяць споживає 10 кубометрів холодної води, її борг перед "Київводоканалом" щомісяця зростає на 1,90грн. Наприклад, для нашого будинку на 222 квартири щомісячна заборгованість складає 420грн., або близько 5000грн. за рік.

   Правильність наших розрахунків підтверджує й Олександр Попов, який прогнозує на кінець року 50-мільйонну заборгованість міста перед "Київводоканалом" (якраз 50 мільйонів гривень виходить, якщо помножити нашу середню 5-тисячну заборгованість на 10 тисяч київських будинків). В цій же публікації Попов обіцяє відшукати фінансові джерела погашення заборгованості з різниці в тарифах на холодну воду.

   Заборгованість виникла і накопичується в усіх без винятку київських будинках, незалежно від форми їх управління - як кооперативних, так і тих, що перебувають на балансі приватних ЖЕКів, комунальних ЖРЕО чи ОСББ.

   Цікаво, чи погашатиметься вона теж однаково для будинків усіх форм управління? Бо є підозра, що комунальним будинкам (що під ЖЕКами) борги будуть погашені в першу чергу, а ЖБК та ОСББ - в останню.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "ЖКГ".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):