Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Змагання між ОСББ та ЖРЕО

Понеділок, 16.01.2012, 20:35      Оригінал публікації - на сайті газети D-news.

  Рахунок 30:56 — перемогли ОСББ

   На початку вересня газета D-news розпочала змагання між комунальними організаціями ЖРЕО та ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Ця ідея виникла у зв’язку з тим, що останнім часом влада схиляє народ відмовитися від послуг ЖРЕО та створити окремі об’єднання. Ми давали обом організаціям різноманітні завдання, щоб перевірити оперативність та якість виконання робіт. Протягом 4 місяців опоненти вирішували 17 комунальних проблем, гідно відстоюючи свою позицію. І тепер ми підводимо підсумки.

   Оцінювання роботи відбувалося за чотирма критеріями: сервіс, ціна, строки виконання та сумісний результат.

   Паралельно з аналізом на сторінках газети проводилося голосування на сайті щотижневика D-news. Он-лайн користувачі теж захотіли висловити свою думку та оцінити роботу комунальних організацій. Слід відзначити, що на думку інтернет-респондентів, зі встановленням лавки біля під’їзду краще впорається ЖРЕО — їм віддали 66,7% голосів, а ОСББ — всього 33,3%.

   Ремонт зруйнованих сходів у під’їзді теж оцінили на користь ЖРЕО — 68,4 %, а ОСББ віддали лише 31,6% голосів.

   Треба сказати, що з частиною завдань добре впоралися ЖРЕО, але все ж таки ОСББ попереду у вирішенні 80% комунальних проблем.

   Ось, наприклад, в разі прибирання прибудинкової території явно перемагає ЖРЕО, бо це входить до переліку послуг, які надаються державною організацією. Тоді як ОСББ щомісяця виділяє на прибирання близько 4 тисяч гривень, у цю суму включено заробітну плату двірника та плату за вивіз сміття.

   А якщо треба поміняти водопровідний кран, то з цим набагато краще впорається сантехнік, який працює у штаті ОСББ, — він виконає роботи безкоштовно і витратить на це не більше години. До речі, ця організація виграє і в питанні заміни старих вікон на пластикові, бо на такі потреби гроші в сумі 900 грн виділяються із загального ремонтного фонду, а у будинках, які обслуговуються ЖРЕО, люди сплачують за подібну послугу самостійно.

   У вирішенні проблеми з реконструкцією даху ОСББ і ЖРЕО стоять на рівних позиціях — в першому випадку для цього потрібно виділити близько 500-700 грн, а в другому — хоч ремонт виконується безкоштовно, але необхідно чекати не менше місяця.

   Підсумовуючи роботу обох ко­­мунальних організацій, ми зробили певні висновки, за результатами яких явно лідирує об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а ЖРЕО поступається якістю та оперативністю виконання необхідних робіт.

   Тому, можливо, уряд має рацію в тому, що розумно від’єднуватися від ЖРЕО та створювати окреме ОСББ. Однак залишаються певні сумніви: справа в тому, що до об’єд­­нання не мають права вступати господарі неприватизованих квартир, але нині цей момент ігнорується. Цілком імовірно, що таку «нічийну» квартиру можуть з легкістю присвоїти «турботливі» сусіди.



Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):