Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Збори мешканців

23.11.2010

Креативна табличка     21 листопада 2010 року у дворі мікрорайону "Ліски" відбулись збори мешканців будинків 39Д+39Е. Фактично це один будинок, перший під'їзд якого має поштову адресу 39Е, а другий - 39Д. Кажуть, така кумедна ситуація виникла тому, що при вводі будинків у 2004 році було бажання чиновників прозвітувати про дві новобудови з соціальним житлом, а не про одну.

     Перша частина зборів пройшла на дитячому майданчику під дощем, потім, коли дощ ще посилився, люди перейшли під дашок будинку 39Д і продовжили збори там. Всього прийшло більше 20-ти cусідів, з-за дощу не вдалось провести повноцінну реєстрацію учасників. А з-за невеликого досвіду організаторів - нормальну роботу зборів, з голосуваннями по кандидатурі головуючого і секретаря, по регламенту і т.п.

     Обмін думками, хоч і сумбурний, з перекрикуванням, перебиванням один одного, але все-таки відбувся. Ініціативна група у своїх виступах наполягала на необхідності створення ОСББ без прийняття будинку на баланс, але з виконанням деяких некритичних послуг, наприклад, прибиранням сходових клітин.

     За цю послугу ми платимо близько 7 тисяч гривень на місяць, у той же час виконується вона незадовільно. Як порахували активісти, при створенні ОСББ цієї суми грошей має вистачити на саме прибирання, утримання мінімального персоналу, ще й близько 1300 гривень щомісяця надходитиме у резервний фонд будинку. Розрахунки робились при умові 100% проплати мешканцями внесків по квитанціях ОСББ, якщо рівень проплати буде меншим, відповідно, меншими будуть надходження у фонд зарплати і в резервний фонд. Критичним при цьому є рівень проплати у 80%, нижчий рівень робить проект нерентабельним.

     Від автора. Передумови для створення ОСББ непогані, будинок практично новий, на 222 квартири, загальна площа яких - 13081 кв.м. У будинку є теплові лічильники на опалення та підігрів холодної води, лічильник холодної води, електричні лічильники - окремо на ліфти, на освітлення місць загального користування та на протипожежну систему, всього по три електролічильники на під'їзд.

     Проблема в байдужості людей, яких неможливо зібрати разом. Якщо не вдасться підвищити їх активність, то немає сенсу щось створювати. Адже, якщо наприклад вони стануть жертвами шахраїв чи просто некомпетентних людей, то не зможуть навіть зібратись, щоб переобрати керівництво. На жаль, подібні випадки у Києві вже є. Якщо ж вдасться більш-менш згуртувати людей, щоб вони навчились регулярно збиратись і обговорювати проблеми, то можна буде "запускати" процедуру створення ОСББ.

    Далі можна буде удосконалювати роботу ОСББ, підвищувати її ефективність, облаштовувати офіс і паралельно брати на виконання інші, більш важливі послуги. У квітні, після закінчення опалювального сезону, можна буде остаточно підрахувати по теплолічильнику витрати будинку на опалення. Попередні підрахунки показують, що ми переплачуємо за рік близько 130 тис. гривень. Якщо розрахунки вірні, то після упорядкування цієї послуги кожний мешканець платитиме за опалення по квитанції ЖЕКу менше. Ідея полягає в тому, щоб на цю ж різницю збільшити внесок кожного по квитанції ОСББ, направивши цю суму у резервний фонд будинку, а не просто платити менше.

    Цікаво також підрахувати реальні витрати електроенергії на ліфти та на освітлення місць загального користування, порівнявши їх потім з тими сумами, які ми платимо від квадратного метра житлоплощі. Якщо ми переплачуємо за цю електроенергію, то можна було б "завернути" цю послугу на ОСББ. Звичайно, при цьому даючи собі звіт, що можливі проблеми (як то ремонт світильників чи втрати через самовільні підключення) також перейдуть на ОСББ. Тобто, вже треба буде мати власного електрика. Інший варіант - аналогічно опаленню - залишити послугу за ЖЕКом, контролюючи правильність нарахувань через регулярні зняття показів електролічильників, а на суму зекономлених коштів пропорційно збільшити внески по квитанціях ОСББ.

     Присутні розказали про відомий їм досвід роботи інших ОСББ, особливо на Харківському масиві, а також внесли пропозиції про покращення умов роботи консьєржів, підключення домофонів, камер спостереження та ін.

     Матеріали зборів - додаток до оголошення (таблиця зі смайлами), проект порядку денного,   тези доповідіпорівняльні таблиці тарифів,   протокол.



Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "ОСББ".


Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):