Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Про грунт у районі ДВРЗ

Середа, 15.02.2012   Оригінал публікації - на веб-сторінці Кафедри аналітичної хімії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

   Яка земля на ДВРЗ? "Дуже дорога" - скаже потенційний покупець земельної ділянки, і буде правий. "Дерново-підзолиста" або "Сіра лісова" - скаже географ або агроном, і теж буде правий. І мало хто знає, скільки в нашій землі мангану, цини чи сульфуру, та яка втрата при прожарюванні.


Ліс на ДВРЗ

Дані аналізу грунту, відібраного в районі ДВРЗ, Київ. 2010*

КомпонентВміст, мг/кг
Манган
Mn17,9
MnO228,4
Алюміній
Al5,8
Al2O310,98
Фосфор
P766
P2O51532
Залізо
Fe1900
Fe2O32700
Вуглець органічних сполук20,6%
Гігроскопічна вода1,2%
Втрата при прожарюванні5,6%
рН7,8


   * дані наводяться з дозволу власника інформації та з його застереженням: "Це не експертний аналіз, а результати виконання дослідницьких робіт студентами. Тому дані не є гарантованими".


   Проведений аналіз відібраного грунту показав, що величини інтегральних та індивідуальних показників не перевищують ГДК. За результатами проведених досліджень грунт можна використовувати у садівництві.

   Коментар сайту "Ліски". Мабуть, читачам цікаво, що ж це за манган (а також цина чи сульфур). Виявляється, багато хімічних елементів, крім основної назви, мають також по одній чи більше дублюючих назв. Наприклад, марганець ще називають манганом, вуглець - карбоном, олово - циною, а сірку - сульфуром. Причому деякі з дублюючих назв популярніші, ніж основні назви. Так, ми більше звикли до назви миш'як, ніж арсен; та сурма, а не стибій. Повну таблицю із основними та дублюючими назвами можна подивитись у вікіпедії.

   Крім того, раз ми згадали ГДК (гранично допустиму кількість), наведемо її з підручника "Вплив забруднення ґрунтів на здоров'я людей та його нормування". Марганець, вилучений з чорнозему - 700, з дерново-підзолистого грунту - 300-500. Наведемо також декілька карт забруднення території Києва з доповіді "Земельні ресурси та грунти".


Карта забруднення Києва Карта забруднення Києва Карта забруднення Києва Карта забруднення Києва


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Земля".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):