Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Громадські слухання про ОСББ Громадські слухання про ОСББ на ДВРЗ

У минулому місяці ЖРЕО-415 провело серію зборів мешканців багатоповерхових будинків на ДВРЗ.

Наскільки відомо, збирали жителів лише нових будинків, що виглядає логічним, бо саме в таких будинках об'єктивно найкращі умови для створення ОСББ.

По-перше, доки будинок новий, його експлуатація не потребує великих витрат і при умові створення ОСББ значну частину квартплати можна відкладати на будинковий рахунок (при обслуговуванні ЖЕКом ці гроші в кращому випадку направляються для "латання дір" на інших будинках).

По-друге, контингент мешканців новозаселених будинків однорідніший, завдяки цьому та спільним інтересам - ремонти квартир, початковий благоустрій двору - їм легше познайомитись і створити ініціативну групу.

  Будинки, зазначені в оголошенні, разом налічують близько 500 квартир, приміщення для зборів вміщує до двох сотень місць, тим несподіванішою була невелика кількість учасників зборів - 10 (десять!) чоловік.

  Представники ЖРЕО у своїх виступах досить об'єктивно повідомили про деякі з переваг ОСББ, такі як відсутність ПДВ (що автоматично підвищує рентабельність на 20%) та можливість самостійно розпоряджатися зібраною квартплатою. При цьому навели приклад по одному з будинків, де на прибирання прибудинкової території мешканці щомісячно здають 6000 гривень, а двірник отримує з них лише 1500 гривень. Решта грошей могли б щомісячно накопичуватись на будинковому рахунку. За рік, дивись і зекономите 30-40 тисяч гривень лише на одній послузі.

(А за такі гроші можна в майбутньому капітально відремонтувати один ліфт. Або купити невеличкий тракторець з навісним обладнанням . Буде чим розчищати доріжки від снігу. )

  Також у виступах було наголошено на необхідності добре продумати діяльність майбутнього ОСББ, провести ретельні розрахунки, врахувати пільговиків, боржників та ін. Учасники зборів поділились інформацією про відомий їм (здебільшого негативний) досвід роботи ОСББ. Частина присутніх висловили свою позицію "за" чи "проти" створення ОСББ таким чином: "50 на 50". Рішення зборів - поки що утриматись від створення ініціативних груп ОСББ у зазначених будинках.



  Низька громадська активність жителів багатоповерхових будинків, байдужість до проблем свого будинку - невигідні перш за все для них самих, оскільки при такому стані речей неможливо навіть теоретично врахувати думку мешканців у процесі прийняття важливих рішень.
  Можливо, варто спробувати відшукати якісь оригінальні механізми залучення сусідів до обговорення та вирішення спільних проблем. Наприклад, провести збори на всіх поверхах з метою висунення повноважних представників. Звичайно, передбачивши при цьому також і процедуру їх відкликання.




Сергій Соколов  03.06.2011 08:14
Оскільки лінк "Стосовно договору дещо є тут: - починаючи з другого абзацу." побився при збереженні повідомлення, я додав його на головну сторінку сайту під заголовком "Як не переплачувати ЖЕКу?"

Ольга  03.06.2011 00:37
Дякую за відповідь.
Час і дату схвалюю.
Стосовно договору дещо є тут: - починаючи з другого абзацу.
А от те, що змінити умови договору можна лише через суд - це ж стосується вже укладеного (підписаного) договору, хіба ні? А доки договір не підписаний, якщо існують заперечення по певних пунктах, то мусить складатися протокол узгоджень (інформація з ФУП).
...Словом, конче потрібно радитися. Дякую ще раз ☺

Сергій Соколов  02.06.2011 20:04
ОСББ нема, але сподіваємось, що буде.
Готуємо фінальне письмове опитування, по результатах якого буде видно, наскільки реальна підтримка з боку мешканців. Бо не хочеться воювати і з ЖЕКом, і з сусідами.
Договори, думаю, треба підписувати. Є така інформація, що умови цих договорів насправді можна змінити лише через суд, а цей шлях мало кому підходить.
Стосовно обговорення - завжди раді і готові зустрітись. Пропоную наступного четверга, орієнтовно о 20-00. :)

Ольга  02.06.2011 19:18
Я так зрозуміла, що у нас нема ОСББ...
А як бути з тими договорами, які того тижня від імені ЖЕКу розносили по квартирах із пропозицією поставити підпис... Лише підпис, бо все інше там уже заповнене невідомо чиєю рукою, в тому числі перелік отримуваних послуг безвідносно до того, надається якась послуга насправді, чи ні...
Якби оце зібратись і обговорити, та щось не видно звцікавлених..

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):