Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Нові договори з ЖЕКом: можливі варіанти дій

  Починаючи з квітня 2011 року, комунальне підприємство УЖГ Дніпровського району м.Києва через ЖРЕО-415 (яке обслуговує будинки ДВРЗ) роздає для підписання мешканцями договори про надання їм послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Сам факт "оновлення" договорів безумовно є позитивним, оскільки в чинних договорах на місцях тарифів та їхніх складових стоять прочерки.

   Які можливі варіанти наших дій? Ми можемо відмовитись від підписання договору, підписати його - якщо умови нас задовольняють, або почати процедуру погодження - якщо не задовольняють.

   Оскільки мало хто з нас є фахівцями в сфері житлово-комунального господарства, логічно почати з питання "Яким нормативним документом регулюється укладання договорів про надання житлово-комунальних послуг?"  Відповідь - законом України "Про житлово-комунальні послуги", тому відкриваємо закон.

   Перша обставина - відмовитись від підписання договору ми не маємо права, оскільки "Споживач зобов'язаний: 1) укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору;" - стаття 20.

   Друга обставина - стаття 29 закону зазначає: "Процедура погодження умов договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін". У нашому випадку днем "внесення проекту" є день, коли нам вручили проект договору, відповідно, протягом місяця з цього дня ми повинні завершити процедуру.

   Цікаво: статтею 27 закону передбачається, що укладання договорів проводиться по результатах конкурсу - в нашому випадку це означає, що якби було проведено такий конкурс, то його переможцем міг би стати не ЖЕК, а інша юридична особа,яка запропонувала кращі умови. Втім, допускається конкурс з одним учасником - при цьому договір може укладатися не більше, ніж на 12 місяців. Нам, при відсутності конкурсу, чомусь пропонують 5 років - не погоджуємось.

   Стосовно п.7 проекту (фото Договір.Стор.1 ) слід зазначити, що КП ГІОЦ не є стороною даного договору - більше того, ГІОЦ в принципі не може бути учасником договірних відносин в сфері житлово-комунальних послуг, бо до них можуть належати лише: "власник, споживач, виконавець, виробник" - стаття 19 закону.

   Решта зауважень спричинені невідповідністю проекту істотним умовам" (стаття 26 закону) або здоровому глузду і викладені на фото "Оголошення".

   Крім наведених зауважень, дуже хотілось посперечатися стосовно підпункту 2 пункту 12 проекту договору (фото стор.2) - "Виконавець має право...доступу, зокрема несанкціонованого, у приміщення..."

   Однак після прочитання закону стало ясно, що право "Виконавця" на несанкціонований доступ дійсно прописане в статті 17.


Оголошення Протокол розбіжностей Договір, стор.1 Договір, стор.2 Договір, стор.3 Договір, стор.4 Договір, стор.5


Важливо!
   Дана замітка не перевірена на практиці. Консультації з сусідами-юристами показали, що частина з них підписали договори без застережень. Якщо хтось із читачів вирішить складати протоколи розбіжностей, доцільно буде після п.22 проекту ручкою дописати: "Додаток 2 - протокол розбіжностей на 1 стор." Прохання також повідомити про результати на поштову адресу сайту, або в коментарях.

  Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "ЖКГ" та "Пишуть читачі".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):