Папороть чоловіча (Dryopteris filix-mas)

   Папороть чоловіча, дріоптерис, щитник (Dryopteris filix-mas), род. Щитникові (Dryopteridaceae).
   Крім раніше описаних орляка, теліптериса і страусового пера, у нашому лісі можна побачити ще дві види папоротей – Щитник чоловічий і Безщитник жіночий. Багато хто знає, що існують жіночі й чоловічі тополі, верби, обліпиха, коноплі, финикові пальми і т.д., у прямому значенні цих термінів – одні рослини утворюють плоди, а інші – лише пилок. Але у випадку папоротей використано переносне значення – щитник виглядає "грубо і мужньо", а безщитник – "витончено та жіночно". Історія цих назв нараховує кілька тисячоліть.
   У цілому, будова цих двох досить близькоспоріднених папоротей подібна – розетка великого листя, що з'являється ранньою весною; форма листя дозволяє вписати їх у видовжений овал. У той же час, орляк розеток не утворює, а листя можна вписати в трикутник; страусове перо можна розпізнати за відокремленим спороносним вайям у центрі розетки; а теліптерис – за значно меншими розмірами.
   Ще одна спільна риса листя щитника і безщитника – їх долі розташовані дещо асиметрично. Що стосується відмінностей – молоде листя щитника чоловічого вкрите густою "бородою", а в розетці воно не таке численне й різьблене, як у безщитника. Дуже часто обидва види зустрічаються в одному й тому ж лісі, оскільки мають подібні екологічні вимоги.
   Папороть чоловіча є відомою лікарською рослиною. В основному, її кореневища використовувалися як радикальний засіб проти окремих видів глистів. Зараз від цього застосування практично відмовляються, адже при перевищенні дози ці ліки викликають сильне отруєння; тому самостійне використання папоротей з даною метою небезпечне.

Папороть чоловіча (Dryopteris filix-mas) Папороть чоловіча (Dryopteris filix-mas) Папороть чоловіча (Dryopteris filix-mas)