Верба (Salix)

   Верба (Salix), род. Вербові (Salicaceae).
   Має багато різних видів, складних для розпізнавання. Звичайні верби усю зиму стоять з напіврозкритими пухнастими бруньками, напоготові до першого квітневого тепла, коли вони розквітають жовтими та зеленими сережками (які поділяються на чоловічі та жіночі). Бавовняно-пухнасті плоди дозрівають у одних видів уже в травні, у інших – тільки восени, зберігаючись до зими.
   Кора (а іноді й листя чи бруньки) верби застосовується у вигляді відвару як жарознижуючий, в'яжучий, кровозупинний, протизапальний, жовчогінний, сечогінний та глистогінний засіб. З кори ще у 1828 році німецьким професором Бюхнером був отриманий глікозид саліцин, що легко перетворюється на саліцилову кислоту. Пізніше хіміки синтезували аспірин, що має аналогічну дію, але зручніший у застосуванні. Саліцилати розріджують кров та зменшують небезпеку тромбів, а також перешкоджають утворенню простагландинів – гормоноподібних речовин, що задіяні у виникненні запалення та болю. Передозування саліцилатів може викликати подразнення шлунку, а зрідка – небезпечний синдром Рейе у дітей при інфекціях.

Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix) Верба (Salix)