Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris)


   Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris), род. Вудсієві (Woodsiaceae).
   Зустрічається у місті на квітниках, а також, можливо, зрідка у лісі. Ця папороть найбільш схильна до утворення розеток, причому навесні її листя з'являються одночасно, тоді як у більшості інших папоротей – по черзі. У кінці літа в центрі розетки вегетативного листя (вай) з'являється кілька спороносних, відносно дрібних і з коричневатим відтінком. При дозріванні спор ці спороносні вайї стають дещо подібними до пір'я страуса.
   Відвар кореневищ використовують як в'яжучий, протиглисний засіб, а настоянку з кореневищ – як заспокійливий та протизапальний. Спори можна застосовувати як присипку при обмороженнях, опіках, ранах, подряпинах.
   Як і в орляка, молоді вегетативні пагони-вайї страусника (не більше 20 см довжиною) придатні в їжу. З кожної рослини весною можна збирати не більше половини вай. Вважається, що їх необхідно хоча б кілька хвилин проварити (причому якомога швидше після моменту збирання), щоби позбутися гіркоти та деяких не дуже корисних речовин.

Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris) Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris) Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris) Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris) Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris) Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris) Страусове перо звичайне (Matteuccia struthiopteris)