Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides)

   Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides), род. Маслинкові (Elaeagnaceae).
   У окремих місцях у місті. (Шкода, що ніхто досі не зайнявся посадкою такої корисної та живучої рослини у лісі…). Дводомна рослина, тобто половина кущів не дає плодів, і призначена лише для запилення другої половини – жіночої. Втім, і серед останньої далеко не всі рослини дають такий рясний і щорічний урожай, як на першій фотографії.
   Дуже корисна для здоров'я, але тільки для тих, хто готовий примиритися з двома неприємностями. Перша – різкий кислий смак (його, звичайно, можна приглушувати – але це сильно зменшить і користь…). Друга – важко збирати: навіть якщо знайти дерево із справді рясним урожаєм, ягоди насилу відриваються, половина лопається. У Сибіру прийнято збирати обліпиху після настання морозів – проте у нас так не вдасться. Адже потрібно хоча б -10, інакше ягоди все ще будуть рідкими всередині. Але до цього в київському кліматі обов'язково буде кілька періодів замерзання-розмерзання, під час яких плоди прийдуть у непридатність. Єдиний знайдений вихід – збирати обліпиху щойно після дозрівання, доки вона ще не розм'якла занадто, зазвичай у перші дні жовтня.
   Корисні властивості обліпихи здатні зміцнити стінки кровоносних судин, суттєво покращити тканевий обмін речовин. Обліпиху приймають в їжу при захворюваннях дванадцятипалої кишки, гастритах, виразках, для лікування захворювань серцево-судинної системи, а також при хронічній нестачі вітамінів. Крім того, обліпиху використовують для лікування гінекологічних захворювань, опіків, різноманітних виразок і ран, що не загоюються, наприклад отриманих шляхом радіаційного опромінення. У той час як більшість ягід і фруктів практично не містять жирів, обліпиха є одним із винятків. Отримана з неї олія також є відомим медицинським засобом.

Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides) Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides) Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides) Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides) Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides) Обліпиха крушиновидна (Hippophae rhamnoides)