Тополя (Populus)

Тополя (Populus), род. Вербові (Salicaceae).
   У Києві переважає Тополя чорна, і лише зрідка зустрічається Тополя біла – одне з найпоширеніших міських дерев південного сходу України (три нижніх фотографії). Цвіте у квітні, плодоносить у кінці травня. Чомусь, на відміну від більш "цивілізованих" місць, у нас мало замислювалися щодо статі висаджуваних тополь, і жіночих серед них хоч відбавляй. Сильна обрізка допомагає на декілька років, але надає деревам досить потворного вигляду. Взагалі-то пух, як чиста вата, алергії не викликає, але механічно подразнює слизові оболонки та заносить на них пил, посилюючи вже наявні проблеми.
   Восени листя тополь опадає одним із перших. Смолисте листя, що "настоюється" у численних калюжах, вносить свій вклад у неповторну гамму осінніх запахів.
   У бруньках тополі міститься багато ефірних олій, дубильні речовини, барвники і смолисті речовини, вітамін C. Вони мають протизапальні, знеболюючі, ранозагоюючі, противиразкові, в'яжучі, заспокійливі, жарознижуючі, потогінні, протизудні, антимікробні та противірусні властивості. Ці ж властивості переходять у прополіс, який бджоли в основному збирають з бруньок тополь навесні.

Тополя (Populus) Тополя (Populus) Тополя (Populus) Тополя (Populus) Тополя (Populus)