Коноплі бур'янисті (Cannabis ruderalis)

   Коноплі бур'янисті або дикі (Cannabis ruderalis), род. Коноплеві (Cannabinaceae).
   Трапляється як невибагливий бур'ян серед приватної забудівлі ДВРЗ, та в лісі – переважно в околицях с. Рибного та прилеглих озер.
   Напевно, при слові "коноплі" у більшості виникають "негарні" думки… То й діло ми чуємо в новинах про те, як десь виявили та знищили їх плантацію. А тут вони ростуть просто так. Не бійтеся, тут нема нічого кримінального. В нашому північному кліматі виростити коноплі з високим вмістом наркотичних речовин складно, і тим більш навряд чи такими виявляться дикі різновиди.
   Взагалі, коноплі досить схожі на кропиву
   1) формою життя (потужна трава, з зубчастим шорстким листям),
   2) дводомністю (чоловічі та жіночі особини конопель сильно відрізняються одні від інших – рідкість у рослинному світі),
   3) місцем зростання (полюбляють сонячні береги озер),
   4) традиційним застосуванням як джерела волокна,
   5) придатністю в їжу (насіння конопель абсолютно легально продається на ринках – містить цінні білки, жири та ін.),
   6) наявністю запаху (інтенсивно трав'яний у кропиви; одурливий з відтінком лісових горіхів – у конопель).
   Зовнішнє та внутрішнє застосування конопляного насіння й олії (що не піддавалася нагріву) чинить протизапальну дію, покращує стан шкіри та волосся. Насіння містить такі компоненти, як фітин та мезоінозитол. Деякі вважають їх корисними, адже вони виводять з організму радіонукліди та важкі метали. Нажаль, вони роблять те ж саме з необхідними мінералами – кальцієм і цинком. Взагалі, надлишок фітинової кислоти у раціоні сучасних людей становить серйозну проблему та одну з причин поширення карієсу, остеопорозу та зниженого імунітету. У зв'язку з цим злаки, особливо з висівками, є не таким уже й корисним продуктом – без обробки шляхом довгого замочування, пророщування чи заквашування їх мінерали залишаються недоступними організму. Не виключено, що це ж властиве і для насіння конопель.

Коноплі бур'янисті (Cannabis ruderalis) Коноплі бур'янисті (Cannabis ruderalis) Коноплі бур'янисті (Cannabis ruderalis) Коноплі бур'янисті (Cannabis ruderalis)