Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara)

Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara), род. Складноцвіті (Asteraceae).
   Одна з перших весняних квіток. Полюбляє вологі місця, у тому числі зустрічається й на потворних купах сміття, між шпалами і т.п. нижче за течією р. Дарниці - там, де вона проходить через промислову зону. І квіти, й плоди (що дозрівають уже в травні) нагадують кульбабу, але сплутати їх неможливо. Листя з'являється після відцвітання, через що у Британії рослину називали «син раніше батька», “son before the father”. Звичайно, ніякого дива тут немає, адже немало багаторічних рослин ведуть себе схоже - і трави (сон-трава), і, ще частіше, дерева (вільха, осика, клен сріблястий, кизил, абрикос).
   Використовується як лікарський засіб. Сама латинська назва квітки tussilago походить від слів "кашель" та "проганяти". Іноді використовується також при гастритах, виразковій хворобі, колітах. Однак довге застосування небажане - деякі вчені підозрюють наявність у мати-й-мачухи слабких канцерогенних властивостей.

Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara) Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara) Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara) Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara) Мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara)