Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale)

Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale), род. Складноцвіті (Asteraceae).
   Один із найпоширеніших та найживучиших бур'янів. У місті дуже численний, у лісі ж в основному зосереджений у місцях, де нерідко бувають люди. Є дані, що це пов'язано з витривалістю кульбаби до утоптаного ґрунту, тоді як у природному, рихлому - вона не витримує конкуренції з іншими рослинами.
   Цвіте практично весь рік, коли немає снігу, але пік припадає на кінець квітня. Усі частини рослини їстівні, хоча містять гіркуватий молочний сік. Споріднена до салату, і за складом близька до нього. Містить повноцінні білки й жири, вітаміни (особливо B1, B2, B6, E, K, фолієву кислоту), мінерали (кальцій, залізо, цинк).
   Гіркоту іноді радять видаляти кип'ятінням, вимочуванням, висолюванням і т.д., хоча, за особистим досвідом, це зайве: вона значно слабкіша, ніж у тієї ж цибулі, але ж цибулю ми не вимочуємо.
   Великою проблемою для бажаючих спробувати на смак кульбабу є пошук достатньо екологічно чистого місця, адже саме таких місць вони схильні уникати. Єдиний вихід - покинуті ґрунтові дороги у глибині лісу, та береги озер (особливо Рибного).

Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale) Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale)