Клен сріблястий (Acer saccharinum)

Клен сріблястий (Acer saccharinum), род. Кленові (Aceraceae).
   Різко відрізняється від решти видів клену раннім цвітінням. Достатньо лише кількох теплих днів у березні (до +5, +10 градусів) підряд, щоб розпустилися його малопомітні, але оригінальні (особливо після нудної зими) квіти. На одних гілках можна побачити чоловічі квітки (як на фото 1-2), на інших – жіночі (червонуваті, більш компактні за формою). Цвітуть дерева досить довго, перечікуючи майже неминучі похолодання. Цікаво – мабуть, якщо спробувати вирощувати цей вид клену в південних областях України, він буде страждати від… тепла – постійно розквітати вже у січні, потім потрапляючи під холоди, що повернулися.
   Родом цей клен із Північної Америки, є близьким родичем канадського сахарного клену. Після завершення цвітіння з'являється листя. Воно за формою аналогічне звичайному клену, але більш витончене, та має червонувато-сіруватий відтінок, і сріблясте з одного боку. Восени перші опалі листочки набувають неповторного візерунку з перевагою червоного кольору; однак, нажаль, коли наступає черга більшості листків, їх забарвлення виявляється набагато більш бляклою.
   Ще одне слабке місце цього клену (як і ясенолистого) – ламкість гілля. В останні роки нерідко траплялися літні грози з потужними шквалами (не виключено, що вони викликані в тому числі специфічним міським мікрокліматом, для якого характерне сусідство роспеченого асфальту і дахів будинків із широкими прохолодними лісопарковими й водними просторами – звідси контраст температур і бурхливість атмосфери). Після деяких із цих гроз багато кленів було навіть вивернуто з корінням.

Клен сріблястий (Acer saccharinum) Клен сріблястий (Acer saccharinum) Клен сріблястий (Acer saccharinum) Клен сріблястий (Acer saccharinum) Клен сріблястий (Acer saccharinum)