Кизил (Cornus), род. Кизилові (Cornaceae).
Цвіте найраніше серед плодових рослин (не рахуючи ліщину). Зустрічається у подвір'ях приватних будинків та коло них. Яскраві квіти не мають запаху. Плоди дозрівають у вересні, мають високу харчову цінність. М'якоть плодів кизилу містить цукри, органічні кислоти, дубильні, пектинові й азотисті речовини, флавоноїди, вітаміни (C, PP), ефірну олію, фітонциди, мікроелементи (залізо, кальцій). Кизил застосовують при шлунково-кишкових захворюваннях, гастритах, при розладах кишковика (в'яжуча, закріплююча дія). Ягоди кизилу корисні при порушеннях обміну речовин, подагрі, шкірних захворюваннях, вони прискорюють процес очищення організму.
Не вірте, що продавці сухофруктов запропонують вам червоні плоди під назвою "кизил" – це, скоріше за все, …зацукровані помідори!