Лопух (Arctium), род. Складноцвіті (Ascteraceae).
Бур'ян, лікарська рослина. У Києві досить рідкісний порівняно з іншими регіонами.
Корені викопують під осінь у перший рік життя рослини або весною другого року при появі листя (рослина – дворічна). Як і решта рослин родини Складноцвітих (топінамбур, кульбаба, цикорій), лопух у коренях містить полісахарид інулін (замість типового для більшості родин крохмалю). Якщо крохмаль при перетравлюванні розщеплюється на глюкозу, то інулін – на фруктозу. Таким чином, він поєднує повільність засвоєння з відсутністю необхідності для організму виділяти інсулін. Завдяки цьому корінь лопуха використовується у спеціальних дієтах, наприклад при діабеті. Інулін також сприяє росту корисної кишкової мікрофлори. Через це при передозуванні може викликати дискомфорт – адже "перекормлювати" міикрофлору небажано. Лопух часто використовують як "кровоочисний", сечогінний і потогінний засіб, він також може бути корисним при лікуванні нирковокам'яної хвороби, подагри і навіть ревматизму.
Молоде листя було б їстівним, якби не його інтенсивно гіркий смак.