Сугайник (Doronicum)

   Сугайник (Doronicum), род. Складноцвіті (Asteraceae).
   Декоративна рослина. Один з численних у нас видів із суцвіттями, побудованими за принципом соняшника чи ромашка, вирізняється найранішим цвітінням, вже з квітня. Решта подібних квітів (геліопсис, рудбекія і власне соняшник) розквітають значно пізніше, у травні-липні.
   Повного затінення не виносить. Щоби приховати посадки сугайника влітку, коли вони втрачають декоративність, рекомендують сполучати їх із потужними сусідами, наприклад папоротями чи хостами. У випадку весняної посухи бажаний полив, що подовжить цвітіння. Сугайник може рости на одному місці приблизно 5 років. Зазвичай розмножується вегетативно. Насіння, зібране влітку, можна сіяти у травні наступного року, а цвітіння в цьому випадку слід очікувати ще через один рік.
   Надземна частина сугайника отруйна. Настій із суцвіть іноді застосовують, наприклад, проти невралгії, але рекомендувати таке лікування навряд чи можна. На причину захворювання воно, скоріше за все, не вплине, тоді як небезпека перевищення дози цілком реальна.

Сугайник (Doronicum) Сугайник (Doronicum) Сугайник (Doronicum) Сугайник (Doronicum) Сугайник (Doronicum) Сугайник (Doronicum)