Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens)

   Самшит, буксус вічнозелений (Buxus sempervirens), род. Самшитові (Buxaceae).
   Вічнозелений кущ, що повільно росте, походить із Середземномор'я. Рідко трапляється у місті. В усьому Києві є окремі місця, де ростуть досить потужні кущі самшиту, що цвітуть у квітні. Але на ДВРЗ, здається, таких місць немає - через повільний ріст самшит довго знаходиться у вегетативній фазі без цвітіння, особливо якщо його регулярно обрізати. За цю ж особливість його цінують любителі культури бонсаї - його ріст немає потреби постійно стримувати, він роками зберігає стабільну форму, а дрібні листочки додають схожості на листя великого дерева у зменшеному масштабі.
   Має приємний "благородний" запах, який лише у великих кількостях стає різким. Отруйний.
   Деревина самшиту дуже тверда і цінна. Це, здається, загальна особливість повільно ростучих дерев та кущів - і навпаки, ті, що ростуть швидко (тополя, верба, клен ясенолистий) зазвичай мають крихку й водянисту деревину.

Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens)