Їжача голівка (Sparganium)

   Їжача голівка (Sparganium), род. Їжачоголівкові (Sparganiaceae) або Рогозові (Typhaceae).
   Багаторічна водна й болотяна трав'яниста рослина. Вид, що росте у нас – імовірно, Їжача голівка пряма (Sparganium erectum) чи дрібноплідна (S. microcarpum). Зустрінуто там же, де й частуха – у руслі р. Дарниця неподалік від вул. Попудренка. Цвітіння цих рослин також збігається в часі – червень. З наявних у нас рослин найближче до їжачої голівки стоїть рогіз – за формою листя їх легко сплутати, коли квітів та плодів не видно.
   Суцвіття їжачої голівки розділені на чоловічі та жіночі. Плоди характеризуються плавучістю та проростають, якщо їх приб'є до берега.
   Іноді використовується як оригінальна декоративна рослина. При цьому слід мати на увазі, що замість потужної Їжачої голівки прямої краще брати дрібніші види, та й то лише для достатньо великих водойм. Корені можуть протикати плівкове дно штучної водойми.
   У медицині їжача голівка застосовується рідко – як болезаспокійливий та седативний засіб, для нормалізації діяльності травного тракту, при лікуванні пухлин печінки, і для зниження тиску.

Їжача голівка (Sparganium) Їжача голівка (Sparganium) Їжача голівка (Sparganium) Їжача голівка (Sparganium) Їжача голівка (Sparganium)