Курячі очка польові (Anagallis arvensis)

   Курячі очка польові (Anagallis arvensis), род. Первоцвітні (Primulaceae).
   Рослина-космополіт, її можна знайти по всій Північній півкулі, а з недавнього часу її занесено і в Південну – наприклад, до Австралії (три останніх фото) – видно, що вона всюди однакова… Варіює забарвлення квітів – від блідо-рожевого до цегляно-червного, а в Середземномор'ї вони частіше бувають синіми. Тим не менш, у Києві трапляється не так уже й часто. Супротивне листя на сланких пагонах нагадує такий самий всюдисущий бур'ян – зірочник середній. Квіти з'являються не раніше червня, закриваються на ніч та в похмуру погоду – через це їх іноді не вдається побачити кілька днів поспіль.
   Препарати з рослини мають жовчогінні, сечогінні, послаблюючі, потогінні, а також протизапальні, знеболюючі, ранозагоюючі та заспокійливі якості. Курячі очка отруйні, застосовуються обмежено лише у народній медицині, може викликати нудоту й порушити діяльність нирок, протипоказані при вагітності. Також здатні викликати отруєння домашньої худоби та птиці (це одна з багатьох рослин, що не дуже вдало іменують курячою сліпотою).

Курячі очка польові (Anagallis arvensis) Курячі очка польові (Anagallis arvensis) Курячі очка польові (Anagallis arvensis) Курячі очка польові (Anagallis arvensis) Курячі очка польові (Anagallis arvensis) Курячі очка польові (Anagallis arvensis)