Одинарник європейський (Trientalis europaea)

   Одинарник європейський (Trientalis europaea), род. Первоцвітні (Primulaceae).
   Можна багато років бувати у лісі й не здогадуватися про те, що там зустрічається одинарник. Але виявляється, він не такий уже й рідкісний. Просто поширений він лише у найвіддаленіших, тінистих та досить вогогих районах. А помітити його легко лише в кінці травня, під час цвітіння. Без квітів ця мініатюрна рослина здалека нагадує за візерунком листя розрив-траву, яка зустрічається приблизно в тих самих місцях, але у десятки й сотні разів частіше. В той же час, квітучий одинарник схожий на суниці чи перстач білий. Але трохи уважніший погляд дозволяє безпомилково зрозуміти, що перед вами. Витончена квітка одинарника зазвичай містить 7 пелюсток та 7 тичинок. У кожної рослини буває лише одна квітка, рідше дві. Число листя у нього також зазвичай дорівнює семи, що теж дивує, адже у більшості рослин число листя на пагоні коливається у широких межах залежно від умов життя. Придивившись до фотографій, можна виявити, що бувають і квіти з 8 пелюстками, і рослини з 6 листками, але в середньому їх саме 7. Як не дивно, латинська назва (Trientalis – трієчниця) походить від цифри 3 (чи тому, що висоту рослини вважали рівною третині довжини ноги людини, чи це довжина цвітоножки становить третину висоти рослини).
   Серед рослин, що мешкають у нас, найближчими родичами одинарника є види вербозілля – точкове, лучне та звичайне.
   Повідомляється про ранозагоюючі та тонізуючі властивості одинарника. Але ясно, що зібрати його у помітних кількостях не так уже й просто. Натомість можна спробувати замінити його вербозіллям.

Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea) Одинарник європейський (Trientalis europaea)