Суниці (Fragaria)

   Суниці (Fragaria), род. Розоцвіті (Rosaceae).
   Іноді зустрічаються у лісі, при цьому не утворюючи скупчень, тому немає особливої надії зібрати помітний урожай.

Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria)


   У місті ж, у тому числі й серед квітників, часто можна побачити полуниці, які по суті є культурними суницями. Їх крупні плоди – результат схрещування та відбору, а квіти й листя – практично не відрізняються від диких аналогів.
  

Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria) Суниці (Fragaria)


   Плоди як суниці, та і полуниці, безумовно, відносяться до одним з найкорисніших продуктів на нашому столі. Дикі дрібні плоди перевищують домашні завдяки більшій концентрованості та щільніщій струкрурі, що робить їх менш вразливими для плісняви. Проблемою є масове виробництво ягід на продаж. Ті, що ми зустрічаємо на ринках і в магазинах, нажаль, майже неминуче отримані з використанням добрив і пестицидів. Інакше врожай би різко знизився чи сильно коливався від року до року, про що знають усі, хто намагався виростити ці ягоди. Можна тільки сподіватися, що з часом з'являться надійні джерела, що гарантують екологічність продуктів – або ж самому працювати на власній ділянці.
   У народній медицині суниці використовують при лікуванні недокрів'я, як потогінний та сечогінний засіб, при захворюванні печінки, нирок, туберкульозі легенів, безсонні, гіпертонії, для стимуляції роботи серця, покращення обміну речовин, при астмі. Суниці є також прекрасним додатковим засобом при лікуванні багатьох захворювань, її часто включають у збори лікарських трав. Іноді трапляється алергія на плоди суниці через їх насичений аромат або подразнюючий ефект насіння.