Талабан польовий (Thlaspi arvense)

   Талабан польовий, ярутка (Thlaspi arvense), род. Хрестоцвіті (Капустні) (Brassicaceae).
   Рясно росла і цвіла разом із капустою польовою. Однак запах білих квітів ярутки різкуватий, із гірчичним відтінком. Молоде листя мало б непогану харчову та кормову цінність, але їх знову ж таки псує вміст гіркуватих та їдких речовин (гірчичних олій).
   Після відцвітання перших квітів талабан легко впізнати за плодами. Вони близькі за будовою та формою до грициків. Відмінність полягає в тому, що вони круглі із виїмкою, а не трикутні.
   Лікарські препарати з ярутки мають широкий спектр дії – сечогінну, потогінну, відхаркувальну, антибактеріальну, кровозупинну та ранозагоюючу. Сік застосовується для видалення небажаного волосся, бородавок та плям на шкірі. Препарати талабану польового не можна приймати під час вагітності, адже вони діють абортативно; але в інший час різні захворювання статевої функції жінок та чоловіків ними нерідко лікують.

Талабан польовий (Thlaspi arvense) Талабан польовий (Thlaspi arvense) Талабан польовий (Thlaspi arvense) Талабан польовий (Thlaspi arvense) Талабан польовий (Thlaspi arvense)