Капуста польова (Brassica campestris)

   Капуста польова, суріпиця (Brassica campestris), род. Хрестоцвіті (Капустні) (Brassicaceae).
   Ранньою весною квітучий газон із цієї рослини було знайдено біля одного з будинків по вул. Волховській. Можливо, насіння не було висаджено цілеспрямовано, а потрапило туди в якості бур'янів? Так чи інакше, яскраві квіти з солодким запахом виглядали чудовою прикрасою березневого квітника.
   Їстівна дикоросла рослина, іноді культивується як олійна та медоносна. Вирощується як овочева салатна зелень, за смаком і властивостями подібна до справжньої суріпиці (але її розвиток і цвітіння відбувається на місяць раніше), а також як кормова культура для великої рогатої худоби, свиней, кролів. Проте за цінністю вона значно поступається культурній капусті та багатьом іншим хрестоцвітим овочам.
   Небезпечний бур'ян: сильно виснажує ґрунт, поглинаючи велику кількість живильних речовин. Але, як не дивно, її можна застосовувати з протилежною метою – для пригнічення інших бур'янів та збагачення ґрунту (сидеральна культура). Капуста польова здатна використовувати найперше весняне тепло, адже її насіння проростає вже при +2°C, отже, вона не конкурує з теплолюбними культурами, які можна саджати після неї. Зелену масу рослини в момент найбільшого розвитку (до утворення насіння) заорюють у землю. Насіння містять олію, але остання має гіркий смак навіть після обробки, тому знаходить тільки технічне застосування, для виробництва оліфи.

Капуста польова (Brassica campestris) Капуста польова (Brassica campestris) Капуста польова (Brassica campestris) Капуста польова (Brassica campestris)


   Культурна капуста городня (Brassica oleracea), звичайно ж, теж вирощується на городах жителів приватного сектору ДВРЗ, але для перехожих зазвичай недоступна. Однак іноді можна зустріти її декоративні різновиди. Здалека вони схожі на великі, але приземкуваті квіти. Підійшовши ближче, можна впевнитися, що такий ефект створює всього лише яскраве (рожеве, пурпурове чи біле) забарвлення листя на верхівці. Зазвичай декоративну капусту можна помітити у холодний сезон, наприклад у кінці осені, коли справжніх квітів навколо вже майже немає. Вона дуже холодостійка, спокійно переносить помірні морози та тимчасовий сніговий покрив. Декоративна (кучерява, кале) капуста їстівна, але, скоріше за все, її листя жорсткі та потребують довгої варки.

Капуста городня декоративна (Brassica oleracea) Капуста городня декоративна (Brassica oleracea) Капуста городня декоративна (Brassica oleracea) Капуста городня декоративна (Brassica oleracea)