Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia)

   Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia), род. Хрестоцвітні (Капустні) (Brassicaceae).
   Дуже посухостійкий бур'ян, що зберігає яскраво-зелений вигляд і цвіте окремими жовтими квітками із солодкуватим запахом навіть у літню спеку. Завдяки цим якостям вельми поширений у південних регіонах України, а в Києві – значно рідше.
   Багато хто знайомий із руколою – різновидом зелені для салатів. Вона має різкуватий, специфічний аромат, який не всім подобається. Адже практично всі хрестоцвіті овочі – з групи капусти, гірчиці, редьки та ін. – мають у своєму складі певні речовини із різким запахом чи подразнюючими властивостями, у більшій чи меншій кількості. Зазвичай селекція направлена на зменшення вмісту таким компонентів. За певними причинами під назвою "рукола" можна зустріти не тільки власне цю рослину, індау посівний (Eruca sativa), а й дворядник тонколистий. Це можна пояснити генетичною, зовнішньою та смаковою близькістю даних видів. Отже, дворядник тонколистий ми вправі назвати дикою руколою. Іноді відмінністю між видами нехтують, а іноді – навпаки, вважають "дикий" різновид непридатним і рекомендують уважно вивчати насіння при купівлі, аби уникнути його.
   Зелень дворядника їстівна ранньою весною, характеризується багатим набором вітамінів і мінералів, однак зазвичай вживається у дуже обмежених кількостях. Чим дрібніше, молодше та ніжніше листя, тим менше у ньому гіркоти.

Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia) Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia) Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia) Дворядник тонколистий (Diplotaxis tenuifolia)