Зірочник злаковидний (Stellaria graminea)

Зірочник злаковидний (Stellaria graminea), род. Гвоздичні (Caryophyllaceae).
   Вузьке листя, що відходить від стебла під гострим кутом, та схильність утворювати щільні зарості роблять рослину віддалено схожою на злакові трави. Насправді зірочник не має до них жодного відношення, що легко зрозуміти навіть з вигляду рослини, що не цвіте – її листя розташоване супротивно (тобто по два), чого у злаків ніколи не буває.
   Дрібні білі квіти, що з'являються навесні, найчастіше мають п'ять пелюсток, кожна з яких роздвоєна майже до основи – через що здається, ніби їх десять. Іноді трапляються й чотирьох (а на вигляд – восьмипелюсткові).
   Зустрічається у лісі вздовж доріг, досить рідко. На відміну від їстівного та дуже корисного зірочника середнього, цей вид є отруйним ("п'яна трава"), викликає захворювання тварин, у тому числі при поїданні сухого сіна.

Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea) Зірочник злаковидний (Stellaria graminea)