Ялина, смерека (Picea)

   Ялина, смерека (Picea), род. Соснові (Pinaceae).
   Є окремі екземпляри у місті й у лісі.
   Зі смерекової хвої можна приготувати такий самий вітамінний напій, як із соснової. Хвойний відвар вважається гарним антицинготним та загальнозміцнюючим засобом. Особливо багата на вітамін C смерекова хвоя у зимовий період. За розрахунками, для задоволення добової потреби у цьому вітаміні достатньо 25…30 г хвої, яку, попередньо промивши, відварюють у п'ятикратній кількості води або ретельно подрібнюють у блендері.

   Розглянемо інше питання: багато свідомих людей, яким шкода ялинок (фактично це в основному сосни), що зрубаються на Новий Рік, придбають замість них штучні. Чи це обґрунтовано з точки зору екології? Виявляється, що ні: виробництво однієї штучної ялинки завдає у 20 разів більше шкоди природі, ніж зрубання однієї живої. Так відбувається тому, що виготовлення пластмаси потребує роботи екологічно небезпечних хімічних підприємств, а з її утилізацією у нас зовсім погано – вона або повільно розкладається кілька тисяч років на звалищі, або згоряє, виділяючи отруйні речовини. В той же час, живі дерева розкладаються за кілька років без будь-якої шкоди, тоді як на їх місці за цей час виростуть нові.
   А є й зовсім нешкідливі варіанти: 1) нарядити дерево на подвір'ї; 2) купити живе у горщику та висадити навесні (з подальшим переходом до №1), 3) зробити композицію з підручних засобів – паперу чи гілок, що нападали в лісі самочинно, під дією вітру.

Ялина, смерека (Picea) Ялина, смерека (Picea) Ялина, смерека (Picea)