Сосна звичайна (Pinus sylvestris)

   Сосна звичайна (Pinus sylvestris), род. Соснові (Pinaceae).
   Найбільш поширене дерево, що утворює "кістяк" нашого лісу. Схоже, що в більшості випадків вони висаджені людиною (оскільки ростуть рівними рядами), причому ця практика продовжується й зараз – на вирубках не саджають, здається, нічого іншого, крім сосен. Не всі вони вдало приживаються, але є й приємні винятки.
   З жовтуватих чоловічих колосків (мікростробілів) у травні рясно летить пилок, що утворює розводи кольору сірки на висихаючих калюжах. Бруньки, що розпускаються, і молоді пагони використовуються як лікарські, але у дорослих дерев вони розташовані занадто високо, а у молодих обламування навіть небагатьох пагонів може призвести до потворного вигляду дерева у майбутньому. Влітку можна побачити й смолу, що витікає з тріщин (схоже, цей процес активний у спеку). Сосну використовують як протизапальний, загальнозміцнюючий, заспокійливий, судинорозширюючий, кровоочисний, сечогінний, жовчогінний, протирадіаційний засіб.

Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris) Сосна звичайна (Pinus sylvestris)