Ваточник сирійський (Asclepias syriaca)

Ваточник сирійський (Asclepias syriaca), род. Барвінкові (Apocynaceae) або Ваточникові (Asclepiadaceae).
   Зустрічається подекуди в місті, а також у лісі в районі "продовження" вул. Алма-Атинської. Потужна рослина, весною дає пагони з листям, що нагадує кімнатний фікус. Ці молоді пагони, можливо, їстівні. У червні цвітіння приваблює багато комах. Восени дозрівають плоди-коробочки, відкривши які, можна знайти насіння з чубчиками, як збільшені плоди кульбаби. Вони використовувалися в технічних цілях як джерело волокна, "вати" – звідси назва рослини. Однак видова назва "сирійський" – помилкова і зберігається лише за традицією, оскільки батьківщина рослини – Північна Америка.
   На сільськогосподарських полях іноді стає злісним бур'яном.
   У строго визначених дозах коріння ваточника застосовується при лікування серцевих захворювань. Корені, насіння та в меншій мірі інші частини рослини можуть бути отруйні.

Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca) Ваточник сирійський (Asclepias syriaca)