Паслін чорний (Solanum nigrum)

   Паслін (Solanum), род. Пасльонові (Solanaceae).
   У лісі є два види – Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara) і Паслін чорний (Solanum nigrum). Отруйні; є дані, що повністю стиглі ягоди майже нетоксичні, але краще не ризикувати. Отрута пасльону, соланін, у невеликих кількостях міститься й у багатьох звичних продуктах харчування – картоплі, помідорах, баклажанах. З одного боку, це говорить про те, що він не такий уже й страшний; з іншого, ці овочі можуть іноді накопичувати надмірну його кількість. Наприклад, багато людей навіть не підозрюють, що мають схильність до артриту, допоки не почнуть вживати в їжу надмірну кількість рослинних продуктів з родини пасльонових. Особливо це стосується перезрілих, недозрілих або надто дрібних овочів (кількість соланіну приблизно однакова в перерахунку на один плід – маленька ягідка пасльону містить приблизно ту ж його кількість, що й 300-грамовий помідор). Аналогічно, не можна пробувати листя, пагони цих овочів, а також "ягоди" картоплі.
   Як і всі лікувальні рослини, які не можна вважати неотруйними і до того ж є недостатньо ефективними, паслін застосовується мало. Паслін солодко-гіркий має сечогінну й потогінну властивість. Ягоди пасльону чорного виявляють послаблюючу, жарознижуючу, протизапальну та сечогінну дію.

Паслін чорний (Solanum nigrum) Паслін чорний (Solanum nigrum) Паслін чорний (Solanum nigrum) Паслін чорний (Solanum nigrum) Паслін чорний (Solanum nigrum) Паслін чорний (Solanum nigrum)