Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara)

   Паслін (Solanum), род. Пасльонові (Solanaceae).
   У лісі є два види – Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara) і Паслін чорний (Solanum nigrum). Отруйні; є дані, що повністю стиглі ягоди майже нетоксичні, але краще не ризикувати. Отрута пасльону, соланін, у невеликих кількостях міститься й у багатьох звичних продуктах харчування – картоплі, помідорах, баклажанах. З одного боку, це говорить про те, що він не такий уже й страшний; з іншого, ці овочі можуть іноді накопичувати надмірну його кількість. Наприклад, багато людей навіть не підозрюють, що мають схильність до артриту, допоки не почнуть вживати в їжу надмірну кількість рослинних продуктів з родини пасльонових. Особливо це стосується перезрілих, недозрілих або надто дрібних овочів (кількість соланіну приблизно однакова в перерахунку на один плід – маленька ягідка пасльону містить приблизно ту ж його кількість, що й 300-грамовий помідор). Аналогічно, не можна пробувати листя, пагони цих овочів, а також "ягоди" картоплі.
   Як і всі лікувальні рослини, які не можна вважати неотруйними і до того ж є недостатньо ефективними, паслін застосовується мало. Паслін солодко-гіркий має сечогінну й потогінну властивість. Ягоди пасльону чорного виявляють послаблюючу, жарознижуючу, протизапальну та сечогінну дію.

Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara) Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara) Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara)