Дивина (Verbascum)

   Дивина, коров'як (Verbascum), род. Ранникові (Scrophulariaceae).
   У зимовий і ранньовесняний час виглядає як розетка листя, що деякі називають "ведмежими вушками". Хоча дана народна назва відповідає м'якому ворсистому характеру листя, застосовувати його не слід, адже це приводить до плутанини з толокнянкою (мучницею) з род. Вересових. Остання у нас не росте, і не має нічого спільного з дивиною, а скоріше близька до чорниці.
   До речі, а звідки походить назва "коров'як"? Це улюблений корм корів? Нічого подібного – вони скоріше оминають цю рослину: імовірно, вона гірка на смак. Хоча якщо підійти до питання з іншого боку – раз уникають, то на полі, де часто пасуться корови, саме ця рослина залишиться недоторканою й отримає перевагу. Є й інші варіанти – наприклад, що листя рослини схоже не тільки на ведмежі, а й на коров'ячі вуха. А також – що сухе минулорічне листя можна при побіжному погляді сплутати з коров'ячими лепехами.
   В Україні зустрічається чимало видів дивини, складних для розрізнення. В околицях ДВРЗ, скоріш за все, переважає дивина мучниста (Verbascum lychnitis), суцвіття якої – сильно розгалуджені пірамідальні китиці, з відносно дрібними квітами.

Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum)

   В інших областях України, особливо на півдні, дивина більш поширена, і види її – відмінні. Серед них можливі, зокрема: phlomoides (лікарська), ovalifolium (овальнолиста), densiflorum (густоквіткова, або скіпетровидна), thapsus (звичайна).

Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum)

   Дивина має протизапальні, ранозагоюючі, відхаркувальні, сечогінні властивості. Найціннішою її частиною є квіти, хоча листя й насіння теж застосовуються. Залежно від виду (а їх, як уже було відмічено, у нас дуже багато) вміст активних речовин і дозування повінні змінюватися. Тому, мабуть, легше довіритися аптечному збору чи досвіченим людям, аніж ризикувати власноруч із малознайомим видом дивини.
   Рослина має високі декоративні якості, і часто є головною прикрасою літніх степових пейзажів. Одна з її народних назв – "царські свічки". Чому ж її не вирощують спеціально? Лише одноразово на ДВРЗ було помічено культурний сорт дивини, з білими квітками (див. фото нижче). На відміну від диких аналогів, він чомусь цвів дуже рано, вже у травні. Скоріше за все, цей сорт відноситься до виду дивина помітна (spectabile) чи фіолетова (phoeniceum), причому для обох видів білий колір рідкісний у природі, і підкреслює використання спеціально виведеного гібриду.

Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum) Дивина (Verbascum)