Чорниця звичайна (Vaccinium myrtillus), род. Брусничні (Vacciniaceae) або Вересові (Ericaceae).
Вічнозелений кущик, утворює досить щільні приземні зарості у деяких тінистих ділянках лісу. Цвіте у кінці квітня, плоди дозрівають масово у другій половині червня. Їх дійсно можна зібрати у чималій кількості, хоча на це доведеться витратити багато часу. Тим не менш, вони дуже корисні, а якість свіжих, зібраних власноруч ягід однозначно вища, ніж у придбаних на ринку, які містять багато розчавлених (внаслідок техніки збирання вишкрібанням гребінками), що починають підкисати. Ягоди справляють антисептичну, в'яжучу, протизапальну дію, знижують рівень цукру у крові, підвищують кислотність шлункового соку, покращують травлення, обмін речовин та гостроту зору. Подібні властивості характерні й для листя чорниці, яке також має особливе застосування від хвороб нирок. Зарості чорниці добре помітні у будь-яку пору року, якщо тільки немає снігу, тому ще взимку або рано навесні можна запам'ятовувати їх місцезнаходження, щоб у червні не витрачати час на пошуки.