Гортензія (Hydrangea)

   Гортензія (Hydrangea), род. Гортензієві (Hydrangeaceae).
   Декоративний кущ, цвіте в місті починаючи з червня. У садах вирощують п'ять основних видів гортензій: деревоподібну (arborescens), волотисту (paniculata), черешкову (petiolaris), ґрунтопокривну або Бретшнейдера (heteromalla, bretschneideri) і крупнолисту (macrophylla). Розмножується насінням, поділом куща, черенкуванням. Особливості догляду залежать від обраного виду. Наприклад, крупнолисту гортензію не слід обрізати, оскільки при цьому вона не зможе цвісти, а також необхідно ретельно вкривати на зиму. Гортензії потребують рясного поливу влітку та притінення, бажане також мульчування ґрунту. Віддає перевагу кислим і родючим ґрунтам, принаймні не вапняковим. Цікаво, що на одній і тій самій рослині можливі квітки різного забарвлення, яке залежить від зовнішніх умов, зокрема балансу мінералів у ґрунті. Іноді за малозрозумілими причинами рослина в одні роки дає, наприклад, рожеві чи білі квітки, в інші – блакитні. Суцвіття гортензії побудовані аналогічно калині – зовнішнє коло найбільших за розміром квіток є безплідним.
   Корені, листя та квіти гортензії деревоподібної використовуються у народній медицині у вигляді чаїв, відварів та настоянок. Вони можуть застосовуватися при захворюваннях сечостатевої системи, запаленнях, як протипаразитарний засіб, і при захворбваннях шкіри. Але слід мати на увазі, що всі частини рослини містять токсичні ціаногенні глікозиди (джерело синильної кислоти), що порушують діяльність центральної нервової системи та пригнічують дихання.

Гортензія (Hydrangea) Гортензія (Hydrangea) Гортензія (Hydrangea) Гортензія (Hydrangea) Гортензія (Hydrangea) Гортензія (Hydrangea)