Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Де ще є промені світла?

Понеділок, 16.04.2018 11:45   За матеріалами сайту Киевский календарь

   16 квітня - день народження Юлії Олександрівни Первової (1916-2001), близької подруги дружини російського письменника Олександра Гріна. В останні роки свого життя Ніна Миколаївна Грін проводила багато часу в київській квартирі Юлії Первової, оточена турботою і підтримкою друзів та однодумців.

   Саме Юлію Первову, разом з киянином Олександром Верхманом, дружина письменника призначила виконавцями свого заповіту. Виконуючи волю Ніни Миколаївни, вони упорядкували і передали державі багато цінних документів та предметів, пов'язаних з життям і творчістю видатного письменника.

   Після смерті Ніни Миколаївни Грін у 1970 році місцева влада Старого Криму не дозволила поховати її в тому місці, де вона заповідала - між могилами чоловіка і матері на цвинтарі цього міста. Її прах було поховано далеко від могили письменника. Друзів не полишала думка виконати останню волю небіжчиці. Через рік, у ніч на 23 жовтня - день народження Ніни Миколаївни - шестеро сміливців на чолі з Юлією Первовою і Олександром Верхманом потай провели перепоховання.

   За освітою Юлія Олександрівна Первова була біологом. Працювала в науковій установі, кандидат біологічних наук. Член КПРС, вийшла з партії за власною ініціативою. Частина нарисів Первової, присвячених життю і творчості Олександра Гріна, була опублікована за кордоном, що не віталося тоталітарним радянським режимом. За переконаннями Юлія Первова була близька до шістдесятників. У фотогалереї - присвячений Юлії Первовій вірш українського поета Івана Коваленка.



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):