Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Новини лісового селища

Вівторок, 14.03.2017 21:03   За матеріалами статті Олега Петренка з сайту газети Вечірній Київ.

   Про невеличке селище Рибне, яке знаходиться в лісі між ДВРЗ та Биківнею, ми писали в серпні 2013 року: "селище Рибне, яке називають також хутором, засноване в 1946 році. В лютому Микита Хрущов підписав постанову РНК: "Учитывая большую потребность в снабжении мясом населения... организовать совхоз водоплавающей птицы на базе оз.Рыбное...", а вже до листопадових свят спорудження всіх радгоспних будівель належало закінчити".


   Дізнатися про зміни, які сталися в селищі, можна зі статті в газеті "Вечірній Київ" від 8 березня 2017 року. Пропонуємо читачам скорочений варіант тексту.



Транспортне сполучення

   Офіційно це вулиця Берегова Дніпровського району, неофіційно – хутір Рибний. До Києва, де більшість мешканців Рибного працює, лікується, скуповується, є два шляхи: три кілометри по ямах вузенької асфальтівки до броварської траси, а далі – попуткою чи маршруткою (якщо зупиниться) до метро «Лісова» за сім гривень. Або навпростець до ДВРЗ – чотири кілометри стежкою між соснами поза меморіальним комплексом «Биківнянські могили»...

   Маршрут №154 обслуговується Київпастрансом, який повідомляє, що даний маршрут збитковий, тож частіших автобусних рейсів не буде, проте три рейси на день – гарантовано.

   На залізниці чернігівського напрямку, до якої від поселення – кілометр, можна було б зробити зупинку електричок. За часів СРСР така зупиночна платформа була.


Водопостачання

   Леонід Зірко... якраз привіз кілька 20-літрових бутлів води з Биківні. Цього вистачить на тиждень, щоб пити і варити борщ сім’ї з чотирьох осіб. А миються і перуть одяг у тій, що з крану, іноді аж червоній від іржі. Хоч торік СЕС дозволила використовувати воду зі свердловини, якій більш як півстоліття, лише для котельні.

   Після того, як п’ятеро місцевих жителів захворіли на «жовтуху», міська влада зобов’язала «Київводоканал» возити питну воду до селища в автоцистернах, а на нову свердловину виділила мільйон шістсот тисяч. Торік водовозки приїжджали щодня, нині двічі на тиждень.

   Проект нової свердловини розроблено, роботи заплановано на 2017 рік, після визначення підрядної організації. А бурити треба, вочевидь, глибоко, бо люди кілька років тому скинулися і зробили колонку в дворах, але вода там виявилася ледь чистіша, ніж зі старої водокачки...


Світло

   Проблеми зі світлом ...почалися ще після розпаду СРСР, коли розвалився й радгосп «Рибний» і «Київенерго» зняло його з балансу, забувши... про людей. Аж через десять років енергетики помітили, що десь в лісі пропадає електрика. І нарахували по 10-15 тисяч гривень боргів та штрафів.

   Електрика і вода тут пропадали на тиждень-два щоразу, коли буревій валив на електромережі старі сосни. Торік від ДВРЗ протягнули підземний кабель, але старий трансформатор не замінили, то тепер світло є постійно, але бракує напруги - лампочки іноді ледь жевріють.


Вивіз сміття

   Сміттєві баки вивозять вчасно – як тільки двірник Рая зателефонує, що повні. Але довкола – море стихійних звалищ...


Перспективи

   Якщо вкладати гроші в каналізацію, електрику, водопостачання, то дешевше, як пропонують люди, їх переселити (влада обіцяє це зробити з 90-х років минулого століття. – Авт.) - для 50 родин вистачить одного під’їзду багатоповерхового будинку.



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):