Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Кінець літа - завтра горіховий Спас

Неділя, 28.08.2016 19:17   

   У серпні в Україні відзначається три великих релігійних свята, з якими пов'язано безліч традицій і обрядів. Дати медового, яблучного і горіхового Спаса встановлені і не змінюються з року в рік. Спочатку святкують медовий Спас - 14 серпня, потім яблуневий Спас - 19 серпня і в кінці літа - горіховий Спас, 29 серпня.

   До Третього Спасу як правило закінчували жнива, і на це свято наші бабусі пекли пироги з борошна нового врожаю. Тому й називають цей Спас Хлібним. А інша назва — Горіховий — пов'язана з початком масового збору лісових горіхів, які на цей час саме достигають.

   У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спас на полотнах», «Спас на полотні». У цей день було прийнято торгувати полотнами.

   Третій Спас завтра, а сьогодні в храмі святого великомученика Пантелеймона (вул.Алма-Атинська, 107А, парк Сосновий на ДВРЗ) було відслужено літургію на честь Успіння та спеціальний молебень перед початком навчального року.



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):