Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris)

Гадючник звичайний, шестипелюстковий, балабан (Filipendula vulgaris), род. Розоцвіті (Rosaceae).
   Може рости на галявинах та узліссях, у місті на газонах (наприклад, на подвір'ї поліклініки по вул. Рогозівській). Перисте листя можна з першого погляду сплутати з деревієм. Розтерши шматочок листа, легко відрізнити ці рослини - на відміну від деревію, листя гадючника не містять такої кількості гірких ароматичних речовин. Цвіте раннім літом, і тоді будь-яка подібність до деревію зникає. Однак лише небагато з рослин даної місцевості цвітуть - більшість залишається у вегетативному стані.
   Багаті на крохмаль кореневі бульби їстівні. У якості лікарського засобу використовують підземну частину гадючника, яку заготовляють восени. Рослина має в'яжучу і сечогінну дію, її застосовують при запаленнях слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, нирок і сечовивідних шляхів. Містить багато аскорбінової кислоти й саліцилатів (природні аналоги аспірину, що знижують згортуваність крові). Протипоказаний при закрепах, гіпотонії, вагітності. Багато людей можуть мати підвищену чутливість до саліцилатів або інших активних компонентів рослини. Українська назва роду пов'язана з тим, що деякими видами гадючника намагалися лікувати від укусів гадюк (тобто не означає його власної отруйності).

Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris) Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris) Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris) Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris) Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris) Гадючник звичайний (Filipendula vulgaris)