Хрін звичайний (Armoracia rusticana)

   Хрін звичайний (Armoracia rusticana), род. Хрестоцвіті (Brassicaceae).
   Нерідко можна зустріти на присадибних ділянках, а іноді також трапляються здичавілі, бур'янисті екземпляри. Потужна багаторічна рослина, що дає у травні цвітоносні пагони, а зиму перечікує у вигляді всім відомих коренів.
   Харчова цінність коренів хріну (вміст вітамінів, мінералів, білків, жирів і т.д.) можна порівняти з іншими коренеплодами родини хрестоцвітих – редькою, брюквою. Але вона має лише другорядне значення – головним діючим початком хріну є не вітаміни, а ефірні олії, що мають пряний аромат, їдкі та місцево-подразнюючі, зігріваючі, антисептичні, стимулюючі травлення якості. Через значно більшу, ніж у решті споріднених коренеплодів, концентрацію цих олій, хрін вживають лише у дуже невеликих кількостях. Наприклад, пасти з хріном, що продаються в магазинах, містять його у сильно розбавленому вигляді. Однією з лікувальних дій хріну є протизапальна, однак може спостерігатися й зворотний ефект – при багатьох гострих захворюваннях, а також під час вагітності, хрін протипоказаний. Завжди слід перевіряти його придатність індивідуально. У великих дозах може підвищити кров'яний тиск та викликати побічні кровотечі.
   У кулінарії (особливо при консервації) та для лікування (переважно радикулітів та інших опорно-рухових захворювань) застосовують і листя хріну. Бажано брати наймолодше та ніжне, оскільки воно швидко грубішає.

Хрін звичайний (Armoracia rusticana) Хрін звичайний (Armoracia rusticana) Хрін звичайний (Armoracia rusticana) Хрін звичайний (Armoracia rusticana) Хрін звичайний (Armoracia rusticana)